Norrköpingsförfattaren Melker Garay har, förutom att skriva skönlitteratur, startat olika kulturprojekt. I februari drog han och vännen Stefan Bergmark igång kulturtidskriften Opulens, som fått ett mycket positivt mottagande. Nu går han vidare och startar förlag.

Förlaget, som också det heter Opulens, drogs igång i maj i år när Sten Slottner visade Melker Garay manuskriptet till det som ska bli deras första bok. Titeln är ”Telegrammet från New York” och det är en dokumentärroman av Lars Nordström. Handlingen följer Harry Martinsons sökande efter sin mamma. Hon lämnade tidigt familjen och åkte till USA. Lars Nordström har under många år bott i Oregon och där forskat kring Harry Martinsons mor. ”Telegrammet från New York” utkommer i augusti.

– Sten, som är min egen förläggare, och jag hade diskuterat att starta förlag i tre år, men tiden var inte mogen. Men nu när han hade fått det här fantastiska manuset så ringde han mig och sa att ska du starta någonting , så ska du göra det nu. Då drog vi igång, säger Melker Garay.

Artikelbild

| Startar förlag. Norrköpingsförfattaren Melker Garay är mannen bakom det nya förlaget Opulens som är inriktat på kvalitetslitteratur.

Melker samlade, förutom Slottner, ytterligare två medarbetare till redaktionsrådet. Förlagschef är Hannah Ohlén Järvinen, som jobbar på tidskriften Opulens.

– Vi har sagt att vi ska ge ut skönlitteratur och humaniora och att det ska vara kvalitetslitteratur. Själva utgivningen börjar lite försiktigt. Vi ger ut två böcker nu under hösten 2017. 2018 kommer vi ut med fyra böcker. Vilka det är vet vi inte riktigt än, berättar Melker Garay.

Den andra boken, som kommer i november, är den tyske filosofens Walter Benjamins doktorsavhandling som har arbetetstiteln ”Begreppet konstkritik i den tyska romantiken”

– Vi kommer att skynda långsamt. Jag är 51 år och inte lika ivrig som förr. Det här får växa utan stress. Jag kommer inte vara mer inblandad än nödvändigt, men det är jag som finansierar. Jag gör det här ideellt och samma sak är det med Sten Slottner. Vi tar inte ut någon lön.

Melker Garay är född i Chile. Han är intresserad av spanskspråkig litteratur och det är något som Opulens ska ägna sig åt.

– Det är en sådan oerhört liten del av den spanskspråkiga litteraturen som översätts till svenska. Där tror jag att vi kan bidra med något.

Den som ska ansvara för det spanskspråkiga är den fjärde medlemmen i redaktionsrådet, Thomas Almqvist. Han är grunden litteraturhistoriker och har jobbat som bibliotekarie på Norrköpings stadsbibliotek. Han har också recenserat litteratur i 30 år i Skånska Dagbladet och på senare år i NT och Corren.

– Jag frågade om Thomas var intresserad att identifiera en spanskspråkig författare som vi kan bli först med att översätta till svenska, förklarar Melker Garay.

Thomas Almqvist berättar att han idéer om utgivningen.

– Det ska helst vara något som är nytt i Sverige. Jag är mycket förtjust i den uruguayanske författaren Juan Carlos Onetti. Men det finns inget beslut om detta. Och den tredje författaren vi ger ut är nog tänkt att vara en kvinna, förklarar Thomas Almqvist

Sten Slottner, som har lång erfarenhet av förlagsverksamhet, menar att något av det svåraste med att driva förlag är att nå ut med böckerna till läsarna.

– Att göra böcker är en enkel sak jämfört med att få uppmärksamhet för dem. När det gäller ”Telegrammet från New York” vet vi ju att det finns ett stort intresse för Harry Martinson så vi hoppas att det ska ge uppmärksamhet.

Melker Garay säger att han är särskilt förtjust i ”annorlunda och smala” böcker.

– Jag skulle gärna tillgängliggöra fler internationella, smala författare på svenska. Fast det här är bara tankar. Vi har ingen klar struktur för utgivningen och vi är öppna för mycket. Min förhoppning är att Opulens snart kommer vara ett etablerat förlag, säger Melker Garay.