Trälådan, snickrad av Åby Snickeri, är fullmatad med 15 målningar. De fraktas nu med lastbil till Central House of Artist i Moskva, en mötesplats för kulturutövare och ett 10 000 kvadratmeter stort utställningscenter.

Melker Garay har sju böcker bakom sig, och för honom var måleriet ett sätt att uttrycka något bortom orden.
– Jag är försiktig med att intellektualisera måleriet, för mig handlar det om att bejaka fantasin. Det är upplevelsen som är viktig.
– Jag signerar bara tavlan om upplevelsen känns rätt, annars tar jag en kniv och skär sönder duken. Det kanske låter brutalt, men jag vill ha ett avslut med det som inte är bra.

Bland verken som nu fraktas iväg finns bland annat målningen ”Sverige åt svenskarna” – där en maskäten svensk flagga blir till en uppgörelse med nationalism och inskränkthet. Till målningen hör en förklarande text som har översatts till ryska.
Övriga målningar saknar texter, några är helt nya och har ännu inte fått någon titel. Nästan alla är nonfigurativa med en monokrom grund, ibland skapade i blandteknik, ofta med flödande lager av akrylfärg.
Drivkraften i hans skapande tycks vara en närmast existentiellt behov av att skapa ett meningsfullt liv.
– Min drivande kraft är att fylla livets tomrum med musik, konst och möten med människor. Det är en sorts meningsskapande aktivitet, men också ett sätt att få utlopp för överenergi, säger han.
Melker Garay är auto­didakt och har medvetet valt att inte söka sig till några konstkurser eller konstnärsföreningar.
– Min frihet är jag rädd om och jag vill inte lära mig grunderna. Jag skulle känna mig begränsad i en förening och är rädd för institutioner.
– Men att ge sin in på nya områden är ibland provocerande för andra och jag har fått känna av småstads­mentaliteten här.
Inbjudningar till vernissagen har gått ut till bland annat Sveriges och Chiles ambassader, men också exempelvis till ryska studenter i Moskva som läser svenska.
– Det blir också musik under vernissagen, men den här gången vill jag inte veta allt i detalj. Jag organiserar upp så mycket annars och vill gärna bli överraskad, ­säger Melker Garay.
Vad betyder den här utställningen för dig?
– Det är jättespännande och jättekul, men om jag ska vara helt ärlig så är det mest en rolig grej.
Den 26 april till 10 maj pågår utställningen. Framöver planeras även utställningar i Rom och Stockholm.