Miryam Lawo har bott i Sverige i fyra och ett halvt år. När hon kom hit gick hon en språkintrokurs där läraren och kulturprofilen Carl Biörsmark parade ihop henne med George Gustafsson, som hållit på med musik i över 40 år. Carl Biörsmark är integrationshandledare på Kungsgårdsgymnasiet som under hösten fick den europeiska kvalitetsutmärkelsen The European Language Label för språkintroduktionsprojektet "Det alternativa klassrummet".

– I stället för att bara ha näsan i böckerna tänker han: "Vem är du?" när han möter en elev. Jaha, du är Miryam och gillar musik, då kan du lära dig svenska på det sättet, förklarar George som fick uppdraget att kompa Miryams sång med gitarr.

George Gustafsson fick sin första gitarr 1975 och spelar i dag även med bandet 23Till ibland. Ändå känner han sig utmanad av Miryam, som efter att ha sjungit psalmen "Blott en dag" fick egna idéer.

Artikelbild

| Ny dimension. George Gustafsson menar att "Himlen är oskyldigt blå" får en ny dimension när Miryam Lawo sjunger den.

– Hon ville att jag skulle spela och sjunga på arabiska också, säger George medan Miryam ler.Låten "Ana La Habibi" som de spelat in tillsammans med Miriams vän Harot Aziz ligger nu på Svenska Närradiolistans tio-i-topp.

– Jag blev kontaktad av en person i Jordanien som vill spela upp min tolkning på sin universitetsavslutning. Jordanska kungen ska tydligen vara där! berättar en spänd Miryam, som själv valt att spela in låten för att den ursprungligen gjorts av hennes stora förebild, den arabiska superstjärnan Fairouz.

– Jag får skärpa till mig och piggna till, säger George, som menar att Miryam öppnar upp hans sätt att se på musiken. Hon har intresserat sig för både opera och Ted Gärdestads låtar, som står näst på tur att släppas på nätet.

Harot Aziz har hjälpt Miryam att i Åbackarna spela in en musikvideo till "Himlen är oskyldigt blå". Tillsammans har de även hjälpts åt att översatta texten till arabiska, så att arabisktalande kan läsa orden på sitt språk medan de tittar på videon.

Artikelbild

| Samlade. Mamma Suhila Khamis, Miryam Lawo och George Gustafsson spelar ofta musik ihop. Miryams pappa och syster brukar också vara med.

– När man känner till Miryams bakgrund får låten en ny dimension, säger George, som särskilt tänker på låtraden "när broar till tryggheten bränns".

Musiken har haft stor betydelse i Miryams familj. När kriget började och elen stängdes av satt de i mörkret och sjöng tillsammans. Nu sitter de ofta med George och sjunger på ett nytt språk, men äter samma syriska godsaker som mamma Suhila Khamis gärna bjuder på.