Matilda Gross har tagit knappt två månaders ledigt från mellanstadievardagen hemma i Staffanstorp för att spela huvudrollen i Nelly Rapp-filmen. Eller ledigt och ledigt.

Det blir långa dagar både i samband med inspelningarna och på helgerna, då hon har fullt upp med hemuppgifter för att ta igen det hon missar i skolan.

Det kommer att kännas ovant att komma tillbaka till skolan efter jul, men det ska bli jättekul att träffa mina kompisar, för jag har saknat dem, säger hon.
Artikelbild

| Matilda Gross med Marianne Mörck, som har en hektisk höst. "Det kom två filmer på en gång, så jag har åkt lite i skift emellan. Plus konserter och andra saker, som allt jobb inför att jag ska vara julvärd", säger Mörck.

Jag träffar någon kompis ibland när jag är hemma på helgen, men jag behöver också plugga mycket så att jag kan ta det lugnt på kvällarna efter inspelningen.

Matilda Gross har tidigare bland annat varit med i "Matilda the musical" på Malmöoperan. Men att filma är ändå något helt annat, tycker hon.

Det är väldigt mycket som händer bakom kameran, som man inte tänker på när man tittar på en film. Det är väldigt spännande.
Man tar om scenerna så himla många gånger från olika vinklar, för att få olika bilder. Så om vi jobbar en hel dag kanske det blir bara fem minuter i filmen.
Artikelbild

| "Nelly räddar människor från monstren. Men hon räddar också monstren från människorna", säger författaren Martin Widmark som skrivit böckerna om Nelly Rapp.

Kylslagna inspelningar

Monsterakademin, där Nelly Rapp lär sig allt om att vara monsteragent, har byggts upp i de gamla berghangarerna på nedlagda Säve flygplats på Hisingen.

Artikelbild

| Utöver Matilda Gross är bland andra Johan Rheborg och Marianne Mörck med i filmen. Premiären är planerad till nästa höst. "Det känns lite konstigt att det är så lång tid. Jag vill ju redan nu se filmen fastän vi inte ens filmat klart, man går och väntar", säger Gross.

Mörka bokhyllor fyllda med gamla böcker står uppradade längs ena väggen och här och där hänger gamla skolplanscher med information om troll, zombier och andra monster. Även borden är fyllda av dammiga böcker och dokument. Allt som en monsteragent behöver, helt enkelt.

Den som ska spela en sådan behöver dessutom, tydligen, också vara väl påklädd. Det är rätt kylslaget i hangarerna, konstaterar Marianne Mörck, som spelar "Lena-Sleva".

Det är inte så glamoröst som folk kanske tror, det här epitetet filmstjärna. Det är mycket jobb och det är kallt. Jag har i alla fall fem byxor på mig just nu, säger hon.

Matilda Gross håller med.

Jag har nog… fyra lager byxor och fyra tröjor. Men när vi filmade ute på natten hade jag åtta tröjor och sju byxor.

Widmark stolt

Nelly Rapp är den senaste av författaren Martin Widmarks karaktärer som blir film, efter filmatiseringarna av böckerna om LasseMajas detektivbyrå och om Halvdan Viking.

Den här dagen är Widmark på inspelningsbesök tillsammans med Christina Alvner, som illustrerat de närmare 20 Nelly Rapp-böckerna som kommit ut hittills.

Det här är den yppersta skådiseliten som gestaltar karaktärer som jag har hittat på. Det är väldigt hedrande och samtidigt lyfter de det hela en nivå till. Jag är väldigt glad att det tolkas på ett så bra sätt, säger Widmark.
Det är ju inte jag som gör filmen, men jag kan ändå bli lite stolt över hur otroligt fint Matilda spelar.

I de övriga rollerna syns till exempel Johan Rheborg, Björn Gustafsson och Lily Wahlsteen.

"Lite läskigt"

Filmen utspelar sig på ett höstlov, när Nelly Rapp har skickats till sin morbror Hannibal. Hon får reda på att han är en monsteragent och blir snart även själv indragen i samma arbete.

Filmen ska ha premiär lagom till halloween nästa år – vilket nog kan bli rätt passande tror Matilda Gross.

Den blir nog mer för lite äldre barn än för små barn, säger hon.
Jag tycker nästan själv att det är lite läskigt ibland, fastän jag vet att det är på låtsas.