Vi möts på Hallarna där Dani Slipicevic har sin ateljé. Det lilla rummet är välfyllt med målningar. Dani är här varje dag efter jobbet som speciallärare på Vikbolandsskolan.

– Från början var mitt målande terapi som blev något nödvändigt. Så växte liv och passion fram. Utan målandet kan jag inte fungera.

Vanligtvis målar Dani abstrakta landskap. Han säger att Magritte var en förebild från början. Dani låter gärna färgerna flöda, men Kulturnattsaffischen är något helt annorlunda.

Artikelbild

| Konstnär. Dani Slipicevic är mannen bakom årets Kulturnattsaffisch. Dani målar varje dag efter jobbet som lärare.

– Det här kanske är starten på något nytt, funderar han.

Han berättar att han velat hålla en lekfull ton i affischbilden. Plommonstopet kan man associera till Chaplin eller musikalen Chicago. Eller till högtid och stil.

– Det är en speciell unik kväll. Var och en gör sin egen vandring och upptäcker något på vägen. Det man upptäcker blir en del av en själv.

Bakom den ansiktslösa personen, som kan vara man eller kvinna, breder Norrköping ut sig. Uppe i det vänstra hörnet flyger en luftballong. Den observante ser två huvuden i korgen under.

– Det är två kompisar, Saad Hajo och Herr Blom. De hälsar upplysningens ljus välkommen eftersom båda två verkar för att upplysa om missförhållanden. Saad Hajo genom sina satirteckningar. Och Herr Blom är just Herr Blom, säger Dani och ler underfundigt.

Dani själv håller sin ateljé öppen under Kulturnatten för den som är nyfiken på att se mer. Även i fjol höll ateljéerna här öppet.

– Det kom flera hundra.