– Vi var glatt förvånande att så många sökte. Det är en ny utbildning så man kan säga att det fanns ett jätteintresse, säger Marieborgs rektor Jerry Wiklund.

En viktig del i utbildningen är att ge eleverna verktyg så att de ska kunna leva på sin musik. Utbildningen får ekonomiskt stöd av kommunen och kommunalrådet Lars Stjernkvist (s) var på plats. Han menade att Norrköping har bra musikutbildning när det gäller grundskolor och gymnasier. Men för den som vill fortsätta studera har det tidigare inte funnits några alternativ i Norrköping.

En av dem som ligger bakom utbildning och också kommer att undervisa är producenten Anders ”Gresse” Grentzelius.

– Målet är att efter två år ska man ha grepp om hur branschen fungerar och kunna driva företag. Man ska också ha utvecklat sin egen musik, säger Gresse.

För att klara sig som entreprenör i musikbranschen måste man, enligt Gresse, veta vart man vill ta vägen och vad det finns för vägar dit.

– Jag hoppas vi kan visa upp för studenterna hur musikarenan fungerar, både affärsmässigt och musikaliskt.

En av de nya eleverna är 18-åriga Alex Nicander från Göteborg.

– Jag har pluggat på ett musikgymnasium och vill fortsätta med musiken. Valet stod mellan Norrköping och Skåne. Det finns spårvagnar här så därför känner jag mig hemma, säger hon och skrattar.

Hon sysslar med R'n'B och soul.

– På skolan vill jag utvecklas och så småningom släppa eget. Jag hoppas kunna livnära mig på musiken på något sätt.