Vad vore väl en VM-turnering utan åskådare?

För att vara på den helt säkra sidan, oavsett väder, avtäcktes lagom till invigningen av Frisbee-VM i Folkparken en skulptur, placerad mellan andra ”hålets” green och fjärde ”hålets” tee. Rejält förankrad på en plats där den inte borde vara i vägen för andra än grovt misslyckade utövare av denna golfliknande kastsport.

”Åskådaren” (av finspångsborna Olav Lunde och Henrik Lunde Björk) är ett offentligt konstverk, beställt av KFUM och betalt av kommunen, med vad jag uppfattar som tre huvudsakliga funktioner. Dels som konst, dels som parkpall även om det kan anses väl tidigt för den genomsnittligt raktkastande frisbeegolfaren att behöva vila benen redan efter två hål. Dess viktigaste funktion lär dock vara den som kommunalpolitiskt bekräftande: frisbeesporten, dess amatörer och vardagsutövare blir sedda av Norrköpingsidrottens mest trogna publik.

”Åskådaren”, skapad av rostiga återanvända maskin- och verktygsdelar, bär hög hatt och stora mustascher som båda går att aktivera. Det interaktiva draget utgörs av en liten vev varmed man får hatten av lyfta, mustascherna att lyfta samtidigt som huvudet vrides i kastlängdens riktning.

Åskådarens placering i närheten av lekplatsen bör också räknas in bland dess förtjänster. Känslan av att veva, inte helt olik den att kasta tallrikar, är kul och lite spännande. I alla fall de första tre, fyra varven.

Osökt landar tankarna på en annan sportskulptur: den kraftfulle, glänsande, dynamiskt manlige men ack så solitäre Gunnar Nordahl utanför Parken - han som sparkat bollen bort från arenan och ut i samhället. Några kugghjul och en vev hade hjälpt!