Magnus Höjer, 69, är känd som tv-journalist och har under många år berättat om Norrköping via såväl böcker som föreläsningar och filmer. Han hoppar fortfarande in som vikarie på SVT Nyheter Öst, där han var med och startade Östnytt 1980. Han har även arbetat på tidningar som Folkbladet Östgöten och Motala Tidning samt fått Broccmanpriset från Norrköpings Tidningar (2006).

Har har också skrivit nio böcker. Den senaste var "Berömda från Norrköping" (2004) och bland annat har det handlat om Nisse Liedholm, Norrköpings gyllene speedway-epok och konst- och industriutställningen på Sylten 1906.

Juryn valde Magnus Höjer för det "allsidiga kulturarbete han genom åren utfört i Norrköpingsrummets anda". "Dessutom har han i sitt arbete använt sig av det Norrköpingsrummet erbjuder.", skriver de i sin motivering.

–  När många lokalhistoriska rum och samlingar läggs ned i Sverige, går vi i Norrköping åt det motsatta hållet med ett växande medlemsantal, säger Sylvia Nilsson, ordförande i föreningen Norrköpingsrummets vänner.

Förra året fick journalisten Peter Kristensson utmärkelsen för boken "Norrköpings gatunamn". Priset består av ett diplom och en plakett, som delas ut på föreningens årsmöte på Cnema i mars.

Den som vill se och höra Magnus Höjer berätta under rubriken ”Norrköping blomstrar - Industristadens framväxt” kan ta sig till Hemgården den 25 februari klockan 14. Föreläsningen är en del i Senioruniversitetets föreläsningsserie om Norrköping under 150 år.