Under 1950- och 1960-talet kom många italienska män till USA för att tjäna lite pengar. Många åkte hem, eller åkte ett par varv. Andra blev kvar. En kvartett unga New Jersey-killar med den bakgrunden bildade bandet The Four Seasons och fick världshits som "Can't take my eyes off you", "Walk like a man" och "Sherry".

Innan de fyllde 30 år hade de skapat ett helt eget popsound och totalt har de sålt över 175 miljoner skivor. Nu har musikalen om dem blivit en Broadwaysuccé sedan premiären 2005. Regissören för den svenska uppsättningen, Anders Albien, vill kombinera bandets röriga karriär med stämsång.

Till sin hjälp har han en trio från Norrköping.

Artikelbild

– Det känns som en dröm att få vara med i den här "dokumentärmusikalen". Kul att "Jersey Boys" äntligen kommer till Sverige – nu när jag får vara med, annars hade det varit...fan, säger Robert Rydberg, musikalartist från Norrköping.

– Jag spelar Nick Massi, som både spelar och sjunger bas. Han lämnar bandet innan det läggs ned, eftersom han vill hem till familjen.

Om musiken var pop var livsstilen desto mer rock'n'roll. Bakom skivsuccéernas mjuka harmonier och utsålda spelningar dolde sig vilda bråk, pengar, groupies och skilsmässor.

Robert Rydberg har hittat flera nya favoriter efter att ha lyssnat in sig ordentligt på The Four Seasons musik.

– Den är fantastisk och oavsett ålder kommer alla att känna igen någon av låtarna, även om de inte känner igen bandnamnet.

Han har redan börjat göra research inför föreställningen, trots att han var sist in i den svenska kompiskvartetten.

– Det känns som om vi redan är ett band som har varit på turné. Vi ska bara repa in själva musikalen nu.

Peter Johansson, som han har jobbat mycket med genom åren, håller med.

– Jag får nypa mig i armen. Det blir som att få gå till skolan på mellanstadiet och leka med kompisarna.

Själv är han just på en beljublad, fullsatt turné med sin egen Queenföreställning "Champions of rock". Dessutom släpps både biljetter till sommarens Sankt Anna-konserter och en extra föreställning av "Peter & Bruno på China" nästa vecka. Jag undrar om de hinner få med något från "Jersey boys" då.

– De andra två kan inte gästa, så det kan bli svårt, men vi får se. Just nu är det mycket i huvudet, men jag tror faktiskt att våra konserter bidrog till att det blev så här. De såg hur bra vi fungerar tillsammans och att vi har stöd från vår hemmapublik, säger Peter Johansson.

Av någon anledning har han spelat bad guys länge nu.

– Ja, men det tycker jag är kul, lite att bita i. Och nu blir det inte som med Stacee Jaxx, mer mafioso smooth criminal-typen.

– De har ju ett speciellt sätt och oskrivna regler för hur man ska behandla folk, säger Robert Rydberg.

Bruno Mitsogiannis såg mest fram emot sällskapet först, men nu är musiken i fokus.

– Det här är en sjuhelsikes utmaning sångmässigt. Inte min vanliga stil och mycket falsettsång. Det ska bli riktigt kul.

Just nu kör han punkmusikalen "American Idiot" i Malmö.

– Tvära kast, men jag ser fram emot att få föra fram "Jersey boys" story i höst. Deras historia är skön och det finns mycket att relatera till, besluten de tar för karriären och så.

Den fjärde mannen i kvartetten är David Lindgren, mest känd från Melodifestivalen, men även rutinerad musikalartist. Han umgås med både Peter och Robert privat. Bruno har han lärt känna genom Peter och han gästade deras föreställning i höstas.

"Grabbarna grus" är tillbaka på China, kommer det fler Backstage-klipp på yuotube då?

– Ja, jag och Bruno kommer att dela loge, så räkna med det. David och Robert får hitta på något annat, säger Peter Johansson.