Konstmuseet har i många år saknat ett kafé, men nu har det öppnat igen, åtminstone på helgerna när museet har som mest besökare. Bakom disken står Maria Waxegård, ett välbekant namn för NT:s trogna läsare.

– Det ger mig livsluft att möta människor och jag är en person som inte bara kan sitta still som pensionär. Jag behöver ha något för händerna, säger hon.

Dessutom är hon tidigare ordförande i Konstmuseets vänförening och tycker att kaféet verkligen behövs för museet som mötesplats. Det är ett tungt skäl för henne att lägga tid och arbete på uppgiften.

Artikelbild

| Vad passar bättre än Erik Chamberts Norrköpingsmotiv? Maria Waxegård har sytt förklädet själv.

– Det är viktigt att museet kan ge sina besökare en efterlängtad service och en möjlighet att slå sig ner i lugn och ro, smälta intrycken och prata om sina upplevelser. Folk gillar det, säger Maria Waxegård som också konstaterar att få andra söndagsöppna kaféer finns i närheten.

Eftersom museet saknar kök har hon bakat allt på Hemgården: gammeldags pepparkakor, klenäter, saffranskaka, fikonkaka, enligt släktrecept och Cranks legendariska småbröd. Dessutom finns hemlagade pannkakor på menyn, med särskild tanke på de barn som kommer till museets skapande verkstad på helgerna. Halvfabrikat eller pås-teer syns är bannlysta på hyllorna.

– Det måste vara hög kvalité, säger Maria bestämt.

Museichef Helena Persson gläds förstås åt att museet återigen har fått ett kafé i museibyggnaden.

Artikelbild

| Premiärhelgen " Jag har fått ägna lite tid åt att göra mig vän med alla maskinerna" berättar Maria Waxegård.

– Det är jätteroligt att Maria börjar driva helgkafé hos oss! Klassiska bakverk, gott kaffe och så Maria som kan konsten att göra det hela trevligt för alla, säger hon.

Att kaféet är efterlängtat intygar även besökare som i helgen tog en premiärkopp under helgens adventsfika.

– Jag har saknat det! utbrister Soile Merilä. På sommaren är det också så otroligt fint att kunna ta med sig en kopp ut och sätta sig i Skulpturparken.

Kaféet i Konstmuseet har tidigare drivits av Ana Bohlemark som stängde 2011 i samband med att biografverksamheten flyttade från Harlekinen på Konstmuseet till Cnema.