Det är en höstlik, gråmulen majfömiddag med ihållande regn. Stadsbibliotekets föga glamourösa lunchrestaurang Café Swartz är nästan tom men de första hungriga gästerna börjar snart att troppa in. Det känns som att sommaren är förbi redan innan den börjat. Så kanske är det logiskt att nästa person som kliver in är Leif Stenbom, en av Efterfestens tre låtskrivare och fem medlemmar.

– Efterfesten, det är lite äckligt men samtidigt nåt ganska skönt, förklarar Magnus Johansson bandnamnet när videon väl premiärvisats för de som var med och de som vill se den.

Men framför allt är Efterfesten ett band med ambitioner och erfarenhet.

Artikelbild

| Efter ”Efter festen”. Efterfestens Leif Stenbom, Erik Wennerholm, Magnus Johansson och videoregissören Carl Biörsmark på Café Swartz där videon spelades in.

– Vi hade ett annat band först men när sångaren flyttade hem till Australien så var det dags att göra nåt nytt. Och då tyckte vi att det vore kul med ett band med flera låtskrivare, säger Leif Stenbom och nämner Crosby, Stills, Nash & Young som en referens.

– Fast vi har ingen Neil Young, säger Magnus Johannson och nämner sitt favoritband, The Band.

– Jag har ju spelat med Leif sedan 70-talet, i alla fall början på 80-talet och var sugen på att skriva låtar på svenska igen och spela ett band igen, fortsätter han och refererar till sin solokarriär på 90-talet.

– Nu gör vi allt själva också, arrangemang och inspelningar, säger trummisen Erik Wennerholm.

Basisten Rickard Larsson och sångaren och låtskrivaren Tobias Almborg kan inte närvara, den sistnämnde på grund av vådliga repetitioner på Östgötateatern. Det är Tobias som skrivit och sjunger på "Efter festen", första singeln från höstens kommande album "Från B till A".

Och nu är det dags för filmen. Tobias Almborg sjunger de första orden i lossliten tratt och fortsätter att skildra vådor och känslor efter festen. Alltmedan festdeltagarna dansar i Café Swartz. Carl Biörsmark har regisserat videon som är ett spin off-projekt till en film med fem sånger från det kommande albumets låtar.

– Leif nämnde några låttitlar för mig, men jag tyckte att de kom i fel ordning. I min ordning skapade de en berättelse, säger han om filmen som beräknas vara klar i oktober.

– Vi är olika låtskrivare också, säger Leif Stenbom. Jag har skrivit låtar förut men inte sjungit dem.

– Och jag skriver ganska traditionell pop. Tobias låtar börjar nästan alltid lugnt för att sluta här uppe, säger Magnus Johansson. Och som textförfattare är vi olika. Han är lyrikern och jag är romanförfattaren.

Fast om första albumet besktrivs som mer spretig musikaliskt, där låtskrivarna mer tog kommandot över inspelningen och sina sånger så låter Efterfesten annorlunda nu.

– Det har varit en av utmaningarna. Att få till ett mer enhetligt uttryck, men nu låter vi mer som ett band, säger Erik Wennerholm.