Snart är den charmiga Jönssonligan tillbaka på vita duken för att lägga in en ny stöt. Den här gången med en helt ny skådespelarensemble, och under ledning av regissören Tomas Alfredson, en av Sveriges ledande filmregissörer som även gjort internationell karriär. Inspelningsplatserna är Norrköping och Stockholm.

– Det är helt fantastiskt att kulturförklarade Jönssonligan med folkkära karaktärer och legendariska repliker som ”jag har en plan” kommer att spelas in till viss del i Norrköping, säger Johan Karlsson, Norrköpings Filmfond.

På rollistan finns flera kända namn. Den folkkära komikern Henrik Dorsin blir mästerplaneraren Charles Ingvar "Sickan" Jönsson. Vapendragarna Ragnar Vanheden och Dynamit-Harry ska spelas av komikerna Anders "Ankan" Johansson och David Sundin.

Artikelbild

| Anders "Ankan" Johansson spelar "Vanheden".

Projektet får en miljon kronor i produktionsstöd från Norrköpings Filmfond och väntas skapa möjligheter för Norrköpings filmarbetare samt kultur- och näringsliv. Enligt Johan Karlsson finns flera skäl till att Norrköping väljs som inspelningsplats.

– Vi har fått väldigt många förfrågningar under våren. Man vill gärna vara här för att det händer mycket i filmlivet i Norrköping. Inte minst Crazy Pictures har visat att det går att skapa spännande långfilmer här. Det finns en mängd orörda platser och byggnader som fungerar bra i filmsammanhang och spänner över allt ifrån stad och industri till hamn, hav, skärgård skog, berg och åkerlandskap.

– Många som kommer hit och rekar blir lite paffa. Norrköping är en stor stad, både med modern stadskärna och med gammal industrikaraktär. Det vet jag att de kommer att nyttja. Men en fördel är också närheten till Stockholm, där många produktionsbolag finns. Det blir enkel logistik. Avstånden är korta i Norrköping, med bil tar det inte längre än en kvart att ta sig någonstans i stan. Det finns inte på kartan i Stockholm. Dessutom har vi lokala filmarbetare med mycket hög kompetens som vill arbeta på stora inspelningar och därigenom lära sig mer.

Borde inte filmstödet gå till dem?
Artikelbild

| Henrik Dorsin ska axla rollen som Jönssonligans ledare Sickan.

– När vi stödjer projekt utifrån som ska spela in här lovar de att budgetera för att spendera pengar i Norrköping till exempel genom att anställa arbetskraft lokalt, filmare i Norrköping, men de behöver också köpa in andra varor och tjänster genom att bo och äta här, säger Johan Karlsson.

När drar inspelningen i Norrköping igång?
Artikelbild

| Jönssonligan är tillbaka, men denna gång syns inte Ulf Brunnberg, Johan Ulveson och Björn Gustafson i rollistan.

– Det är inte helt klart än. Men svenska filmer brukar spelas in under sommaren, så det kan bli ganska snart.

Vet du var i stan den sker?
Artikelbild

| Klappat och klart: Jönssonligan ska spelas in i Norrköping.

– Nej, inget som är spikat. Mer om det kanske de vill berätta själva framöver.

Den nya filmen, som än så länge saknar officiellt titel, väntas få biopremiär vintern 2019. Filmen produceras av FLX och distribueras i Norden av SF Studios.