Lena Kvist, kulturchef på Borås Tidning, tippar Jamaica Kincaid, amerikansk författare uppvuxen på Antigua, och ungraren Péter Nádas som pristagare.

Akademien behöver oantastliga val i år och det måste vara en kvinna och en man. Jamaica Kincaid har en sådan skön kärvhet i sitt språk, som en nutida Duras. Det skulle vara roligt om hon fick priset, hon förtjänar att upptäckas av många, säger hon.

Poeten Athena Farrokhzad tror även hon på Kincaid, om än motvilligt.

Artikelbild

| Kanadensiska poeten Anne Carson är både läst och egensinnig och därför ett troligt val, enligt bedömare. Arkivbild.

Jag vill inte att någon författare som jag älskar ska få det, men jag skulle kunna föreställa mig att de – om de är smarta, och det är de – ger det till exempelvis Jamaica Kincaid. Men jag är glad om människor som jag respekterar inte vill ha det, säger hon.

Carson storfavorit

Efter Akademiens kris tror många bedömare att det finns en reell press att ge åtminstone ett av priserna till en kvinna, och gärna till någon som är läst och populär.

Jag tror att ett av priserna går till en författare som går hem både hos finsmakarna och hos folket, exempelvis Margaret Atwood eller Jamaica Kincaid. Det finns ingen som kan tycka Kincaid är fel. Minst ett av priserna måste gå till en kvinna. Det andra priset går till en författare som har skrivit flera verk men där bara ett finns på svenska och hen har inte blivit läst på tio år, säger Maria Såthe, litterär chef på Wahlström & Widstrand.
Artikelbild

| "The handmaid's tale"-författaren Margaret Atwood nämns också som en trolig pristagare.

Även den kanadensiska poeten Anne Carson nämns av många som en trolig mottagare. Carson är både uppskattad inom hela kultursfären samtidigt som hon är tillräckligt egensinnig för Akademien, anser Jonas Axelsson, förlagschef på Polaris.

Väljer du Anne Carson, då får du allting på en gång. Det är en så enormt stark personlighet. Och jag tror att Akademien har ett stort behov av att visa sin självständighet, det är motsatsen till populariseringen, säger han.

Kvinnor toppar hos spelbolagen

Carson är även favorit hos vadslagningsfirmorna, vars listor för ovanlighetens skull toppas av flest kvinnor. Här har vanliga spelarfavoriter som Haruki Murakami och Adonis i år petats ner av namn som Carson, Maryse Condé från Guadeloupe och kinesiska Can Xue.

Utomlands, närmare bestämt i The Guardian , nämns bland andra Maryse Condé, ryska Ljudmila Ulitskaja och Margaret Atwood, kanadensiskan bakom "Tjänarinnans berättelse", som ligger till grund för tv-succén "The handmaid's tale".

Tidningen uppmärksammar bland annat att Condé tog emot den så kallade Nya Akademiens litteraturpris förra året. Man citerar även en filmsnutt från Nobelpriset med Anders Olsson. Där förklarar den tidigare ständige sekreteraren och nuvarande ordföranden i Nobelpriskommittén på engelska att Akademiens perspektiv tidigare har varit för eurocentriskt och manligt.

Nu har vi så många kvinnliga författare som verkligen är fantastiska, säger han i klippet.

"Två män – inte läge"

Daniel Sjölin, författare och kritiker på Expressen, tror att polska Olga Tokarczuk och ryska Ljudmila Ulitskaja får Nobelprisen. Akademien lär knappast välja engelskspråkiga författare efter Kazuo Ishiguro och Bob Dylan, tror han.

Då kan de förslagsvis vända sig österut. Sedan finns det ju andra, Ko Un till exempel, men jag tror inte att det går, eller kanske förresten, de vill ju göra skandal ibland och han har ju varit i blåsväxer i metoo-sammanhang och då skulle det inte förvåna mig om Akademien, sin urgamla vana trogen, ser sig till att säga pilutta oss, titta vad vi kan, titta vad vi inte bryr oss.

TT: Tror du att de ger priserna till två kvinnor?

Rimligen blir det en man och en kvinna, de kommer i alla fall inte att välja två män, det vore inte ett kul skämt. Då är det roligare om de väljer Ko Un i så fall, men två män – inte läge.