Utställningen "Vissa dagar är ljusare än andra" på Galleri Kronan är Inger Schöön Holmbergs hittills största separatutställning i Norrköping.

– Titeln talar lite för sig själv, den känns allmänmänsklig tycker jag, säger hon.

Genom åren har hon prövat sig fram med en rad olika konstnärliga tekniker och material. Bland annat har hon arbetat med keramik och skapat objekt i plexiglas. Men nu visar hon måleri, en del så nytt att "färgen precis har torkat". Det är målningar i akrylfärg, men framför allt i olja.

Artikelbild

| På bilden syns akrylmålningarna "Samhörighet" och "Längtan", men också den större oljemålningen "I mina tankar".

– Oljans långsamhet passar mig. Jag återkommer ständigt till oljefärgen. Men målningarna blir aldrig riktigt färdiga. Till slut får man sätta stopp, säger hon.

Inger Schöön Holmberg bor nära naturen i Nykyrka utanför Motala. Hon har sökt sig till landet för att få den stillhet hon behöver och hennes återhållsamma måleri andas naturens lugn.

– Målningarna bär spår av naturens tecken och formationer, säger konstnären.

Några verk i utställningen är också målade på Villa San Michele på Capri, där Inger Schöön Holmberg varit både 2007 och 2016. Hon har tagit intryck av läkaren och författarens Axel Munthes insatser för att värna om djurlivet på Medelhavsön. I målningen "Resa fritt" syns till exempel sommargyllingen, en flyttfågel som mellanlandar på ön under sin färd från östra Afrika till Europa.

Artikelbild

"Nära havets röster", oljemålning av Inger Schöön Holmberg.

Men inspirationen kommer ibland från annat håll än naturen. Målningarna som "Crescendo" och "Diminuendo" refererar till musiken som ofta flödar ur radions P2 i Ingers ateljé.

Oljemålningarnas många lager ger skiftningar och liv i ytan. I de mjölkvita landskapen förekommer ibland människor i klungor, som är konstnärens hänvisning till all den tid av livet människan ägnar sig åt väntan. På tåget, på bussen, på andra. Ett annat återkommande element är formen av en öppen skålform.

Artikelbild

Budskap, oljemålning.

– Jag har gjort den formen länge, men det var som allt föll på plats när jag läste en formulering hos Dag Hammarskjöld om att fylla skålar med ödmjukhet. Det lät så vackert.

Utställningen har vernissage på lördag och pågår till den 27 januari.