Theremin, uppfunnet redan 1919 av den ryske teknikern Lèon Theremin, må vara ett särdeles smalt instrument. Ändå har de flesta av oss hört dess olycksbådande toner med jämna mellanrum. Signaturmelodin till tv-favoriten "Morden i Midsomer" framförs nämligen på theremin.

– Det är vid sådana tillfällen den passar bäst, säger Thorwald Jørgensen när SON tar en kort paus under repetitionerna av "Jupiter".

– För filmmusik. Gärna till skräck- eller science fiction-filmer.

Artikelbild

| Theremin påminner mest om en låda med två antenner och där man spelar utan att ens röra vid instrumentet.

Thorwald Jørgensen, från Nederländerna, räknas som en av de främsta klassiska thereministerna i världen. Han spelar regelbundet med de stora orkestrarna världen över. Nu gästar han alltså SON, vid konserterna i Norrköping (De Geerhallen, idag, torsdag) och Linköping (Crusellhallen, fredag). Under onsdagens repetitioner sitter han lite för sig själv, längst bak i ena hörnet på scenen. Dels har han ingen solistroll under konserterna och dels är theremin känslig för yttre påverkan.

Vilket, förstås, också är en förutsättning för att man ska få den att låta.

– Så här, säger Thorwald Jørgensen och visar med händerna.

Hans instrument ser ut som en låda med två antenner. Runt antennerna bildas elektromagnetiska fält och Thorwald Jørgensen skapar de olika ljuden genom att röra händerna i fälten med små, känsliga och exakta rörelser. Ju närmare han kommer den ena antennen med högerhanden, desto högre blir tonen. På lite avstånd blir tonen dovare och djupare.

Artikelbild

| Genom att röra sina händer i det elektromagnetiska fältet mellan antennerna, skapar Thorwald Jørgensen musik med sin theremin.

– Svårigheten och utmaningen ligger i att hitta rätt ton. Det handlar om någon millimeter hit eller dit, säger han.

– Egentligen började jag med slagverk men tröttnade ganska snart. Man slog ett slag, räknade till 500 och slog igen. Efter det testade jag violin men det var nog i senaste laget. När jag hörde gamla inspelningar där Clara Rockmore, en av de största, spelade theremin föll jag omedelbart för tonen. Det var inte svårt att lära sig instrumentet. Att hitta melodierna var tuffare. Det är också ett väldigt känsligt instrument som kan påverkas av om jag andas häftigt. Man måste ha kontroll på kroppen och helst inte sitta för nära de andra i orkestern. Theremin är den största divan på scenen.

Artikelbild

| Thorwald Jørgensen gästar SON och är med under konsertens första stycke, i den symfoniska dikten "Icarus".

Thorwald Jørgensen och hans theremin finns med i konserterns första stycke, i den symfoniska dikten "Icarus" av Lena Auerbach.