Blir det ett fågelperspektiv? Nja. Snarare kastar Gunnar "Gebbe" Björkman betraktaren rakt ner i jordens mylla i sina landskapsmålningar med höga horisonter.

– Jag har tagit upp sekelskiftesmåleriet med det branta perspektivet. Jag älskar att laborera med det. Man ska känna att man nästan kan gå in i mina målningar, säger han.

Gemensamt med det förra sekelskiftets friluftsmåleri är också Gebbes fascination för ljuset och dess skiftningar i naturen, olika tider på dygnet och året.

Artikelbild

| Detalj ur oljemålningen "Vårens första".

– I min konst är ljusbehandlingen det allra viktigaste. Men ljuset är egentligen grunden i all konst.

Gebbe Björkman är bosatt i Ödeshög, djupt rotad i den vackra naturen kring Omberg, Vättern och Tåkern. Resan in i konsten började med intresset för fåglar. Fågelskådarkompisarna fotograferade, men han tecknade.

– Jag började med att dokumentera för min egen skull. Idag har naturintresset blivit bredare. Det är inte bara fåglar.

Men utställningen heter "Fåglar på mitt sätt" och i inre rummet visas en helt ny serie fåglar i akvarell på det råa pappret, utan glas och ram.

Artikelbild

| Den vita ormvråken, akvarell av Gebbe Björkman.

– Det är porträtt på fåglar som betytt något för mig, gjorda speciellt till utställningen. Jag har historier till bilderna på ett sätt som man kanske inte brukar. Det bjuder jag på.

– Men i dag kan jag tycka att fågelnischen är lite överexploaterad. Det finns en kader av unga grabbar som håller på. Många är väldigt duktiga, men det handlar lite för mycket om hur fjäderpennorna ska ligga. Det kolliderar lite med det konstnärliga. Därför har jag släppt fågelmåleriet lite. Men det var roligt att göra den här mer personliga serien.

Artikelbild

| Gebbe Björkman arbetar framför allt i olja och akvarell.

Tidigare har Gebbe Björkman illustrerat reportage och kåserier av Göran Bergengren i Corren. Tillsammans har de givit ut flera naturböcker, senast "Korp" om den mytomspunna fågeln. Flera av bokens illustrationer skapade med tusch, laveringar och ritstick visas i Lilla galleriet.

Utställningen har vernissage lördagen den 1 september och pågår till 16 september.