Årets upplaga av Sportlovsorkestern består av 59 unga musiker som kommer från länets olika kulturskolor.

Medlemmarna är i olika åldrar, men yngst är elvaåriga Lisa Orraryd som medverkar för första gången.

Hon spelar fiol, men trots sin ålder är hon ingen nybörjare på instrumentet och berättar under ett under avbrott i förberedelserna att hon spelat i sex år.

Artikelbild

| Ung violinist. Elvaåriga Iisa Orraryd går på Norrköpings kulturskola. Fiol har hon spelat i sex år.

På programmet står verk av Jean Sibelius, Edward Grieg, Wilhelm Stenhammar och ytterligare några. Hon fick ut noterna i förväg och har spelat hemma, men förklarar att repertoaren ändå varit en utmaning.

– Det var svårt i början, men det går allt lättare ju mer man övar, säger hon och tillägger att hon haft väldigt roligt under veckan.

När vi träffas är det bara några timmar kvar till den första av två konserter – onsdagens i Crusellhallen i Linköping – men hon verkar inte det minsta tagen av stundens allvar.

Under torsdagskvällen blir det ett nytt framträdande i De Geerhallen.

Dirigenten heter Cecilia Rydinger Alin och hon leder orkestern för femte gången. Det ger lite perspektiv då den sett olika ut genom genom åren. Inte minst har antalet musiker varierat och som mest har det rört sig om ett 90-tal musiker.

– Det här är en verkligt bra orkester. Det är många nya i år och det verkar ha skett ett generationsskifte i stråksektionen, säger hon.

Men allt hänger inte på spelskickligheten och stämningen i en ensemble kan vara avgörande.

– De är väldigt generösa och stöttar varandra, förklarar Cecilia Rydinger Alin.

Men musikernas ålder ställer också krav på henne.

– Jag måste vara mer pedagogisk. Jag vill inpränta vikten av uppmärksamhet på det jag gör, men också att de lyssnar på varandra. När det gäller vuxna musiker sitter sådant i ryggmärgen, men de här är oerhört receptiva, säger hon.

Att medverka i Sportlovsorkestern är en möjlighet för unga musiker. Inte minst då tio musiker från Symfoniorkestern ställt upp som coacher.

Gissningsvis har det bidragit till att några av deltagarna genom åren sett en framtid i yrket och sökt sig till högre utbildningar. Cecilia Rydinger Alin är rektor för Musikhögskolan i Stockholm och flera av skolans elever har hon mött i Sportlovsorkestern.

Hon anser att repertoaren har hög svårighetsgrad och de valda verken innehåller avsnitt som ställer förmågan på prov.

– Det finns en del utsatta solon som skulle kunna sätta nerverna i dallring också på mer erfarna musiker. Bland annat i Maurice Ravels "Boléro", säger hon.