MUSIK I SOMMARKVÄLL

(3 stjärnor)

Norrköpings Symfoniorkester

Artikelbild

Dirigent: Joachim Gustafsson

Solister: Sigrid Vetleseter Bøe, sopran, Sebastian Durán, baryton.

De Geerhallen, Norrköping, 25/8.

Norrköpingssymfonikernas innesäsong började i fredags med en sommarkvällsaperitif av gratis slag när SON tillsammans med Vadstena-Akademien bjöd på vokal och instrumental bravurmusik. Om ett par veckor är det säsongspremiär.

Artikelbild

Tvenne sångare från sommarens Vadstenauppsättning fick möjlighet att sjunga tillsammans med symfoniorkestern: norska sopranen Sigrid Vetleseter Bøe och Kristianstadsonen Sebastian Durán, baryton. Bägge har studerat vid Operahögskolan i Stockholm och påbörjat sina sångarkarriärer.

Sigrid var först ut med ”Elisabeths hälsningssång” ur Tannhäuser och visade vilken utmärkt stämma hon har. Hon imponerade med sin förmåga att dynamiskt kunna expandera sin röst och att kontra med utsökt svaga nyanser i höga lägen. Dessutom visade hon på en hög scennärvaro.

Artikelbild

Sebastian kontrade därefter med ”Sången till aftonstjärnan” ur samma Wagneropera. Han har en mjuk och fin stämma som kommer mest till sin rätt i högre lägen.

I en andra avdelning var det nordiskt, signerat Edward Grieg och Wilhelm Peterson-Berger. Här visade sig Sigrid från sin mera lyriska sida i Griegs ”En dröm”. Dessvärre ville den täta orkesterklangen dränka solisten. Samma sak gällde när Sebastian skulle bjuda på musik ur Arnljot, ”Alltjämt de mäktiga fjäll”, i de lägre registerna hade han svårt att hävda sig i balansen mot orkesterapparaten. I bägge dessa sånger borde dirigenten hållit tillbaka orkestervolymen.

Artikelbild

Duetten ur Leoncavallos opera Pajazzo, ”Silvio! A quest’ora, decidi il Mio”, blev till konsertens vokala höjdpunkt. I denna kärleksduett kunde sångarna ta ut svängarna, agera en smula i ett nära samspel och liksom surfa ovanpå orkesterklangen. Alltsammans mycket övertygande och romantiskt i dubbel bemärkelse.

Detta var de stora gesternas afton. Den bantade orkestern fick verkligen jobba för lönen i uvertyrer av både Wagner, Den flygande holländaren, och Verdi, I vespri siciliani. Engagerade dirigenten Joachim Gustafsson kramade musten ur både musiken och musikanter.

Artikelbild

På samma vis som operaförspelen utgör en mosaik av bilder, stämningar och melodier, kom symfonikerna till tals i Edward Griegs ”Fyra norska danser”, fastän i det lilla formatet. Här musicerades det mera dansant och svängigt med några lyriska utflykter.

”Intermezzo” ur Leoncavallos Pajazzo kändes däremot inte helt färdigrepeterat, inte tajt.

Nils Spangenberg, vd och konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien, var programvärd och höll samman de olika delarna med föredömligt korta presentationer.