Konsert

Sabina Ddumba

De Geerhallen i Norrköping 9/3, Konsert & Kongress i Linköping 18/3

Artikelbild

Betyg: 4

Pophits, joddling och dansband. Sabina Ddumba överraskade och gav kärleksråd i De Geerhallen på fredagskvällen. Spelningen började försenat och stillsamt men växte till världsklass.

– Hur länge är vi här? Till klockan ett. Ja då vet ni vad ni ska göra, säger Sabina Ddumba mot slutet av spelningen. Hon menar att den som inte vågar lämna ett dåligt förhållande ska ropa på henne när hon ändå är i stan.

Det personliga tilltalet är oväntat från början av kvällen. Spelningen är dessutom en halvtimme försenad och någon förklaring får vi inte. Sångerskan inleder med covern av Eric Saades ”Manboy”, en lugnare variant från ”Så mycket bättre”.

Artikelbild

Något mellansnack kommer inte på flera låtar. Något slags skynke finns också mellan henne och bandet. Jag blir orolig att distansen ska bestå även till publiken, lite som på Bråvalla sommaren 2017. Men snart åker skynket ner och kläder av, tempot blir högre och temperaturen stiger.

I ”Damn Good Woman” sjunger hon om att ha vuxit till en bra kvinna genom motgångar. Hon säger att kvinnornas dag ska vara varje dag, inte bara igår (8 mars).

Artikelbild

Jag får gåshud av styrkan, hennes sångteknik, personlighet och berättelse bakom debutlåten ”Scarred for Life”. Den skrevs när en vän mådde väldigt dåligt i en relation och till slut tog steget att gå, men inte visste vad hon skulle göra med allt inom sig.

”Effortless” kan ses som en klar kontrast, om att inte behöva kämpa – ett enkelhetens kärleksideal.

Artikelbild

Sabina Ddumba berör, men framför allt skapar musiken glädje. Kudos till de energiska körsångarna och elgitarristens solon. Och kul med Sven Ingvars ”Två mörka ögon” som extranummer. Ännu mer imponerande: joddling.