Bandet entrar först, sedan hörs Markoolios röst uppmana folk att samlas på gräsmattan framför scenen. Snabbt strömmar folk till i den soluppvärmda, lummiga miljön. Precis enligt förväntan är det som att släppa loss ett länge instängt barn när Markoolio går på. Med ett brak drar han igång med ”Ingen sommar utan reggae,” en riktig sommarplåga som hållit sig kvar sedan 2007. Publiken kan varenda stavelse. Flertalet av åhörarna tycks vara i den åldersgruppen att de vuxit upp med hans musik. De minns säkert även hans TV-program Dr Mugg och framträdanden i Melodifestivalen. Så redan där är allsången ett faktum. Markoolio driver med sig själv, gör en egen cover på Becks ”I’m a loser, baby.” Texten blir ”Åka pendeltåg” med en egen dans till. Ja, rätt gissat: även detta hakar publiken på och fast det är fasligt funkar det på något obegripligt vis. Enbart för att det är Markoolio förstås, med en självdistans lika stor som parken själv.

”Värsta schlagern” från Melodifestivalen 2004 är en av Markoolios största hits. Den gjordes tillsammans med Linda Bengtzing, men då hon inte är på plats tar han upp en kille ur publiken som får vara stand-in. Ännu mera plojigt, men lockar fram många skratt. Sedan lite skvätt med vatten över publiken, på sig själv, kast med svettiga handdukar och pyroteknik. Barnkalas, Mello och festival, allt i ett. Sedan verkar det som om energin rinner av honom och han sitter ned och sjunger ”Jag orkar inte mer.” Men strax är han uppe igen och tempot är högre än någonsin. Ytterligare lite fotbollsdängor och fyrverkerier. Markoolio avslutar med ”Vi drar till fjällen” som denna sommarkväll känns lite avlägsen. Sist ut är ”Rocka på.”

Det är galet och knasigt, kasst men roligt. Nej, han sjunger inte särskilt bra, ser rätt så pajig ut i shorts och hawaiiskjorta, men han är så himla glad. Hela han lyser och får publiken att skina upp. Ur en musikalisk synvinkel är det hela rätt uselt, ur ett förfestar-perspektiv helt rätt. Men för att hålla sig kvar är det kanske dags att göra något nytt som ger folkmassan kärlek, vindar och ögon som tindrar?