Konsert Hon startar med höga toner under kyrkvalven. Sissel Kyrkjebø, Norges svar på Barbra Streisand, angör De Geerhallen i Norrköping med en konsert hon gett titeln Songs of Love. Publiken bjuds en stor bukett av sånger om kärlek – varm, het och iskall, med en krydda av svartsjuka.

Sissel Kyrkjebø har en röst som är få förunnad, med operapotential (hon har ju sjungit med både Placido Domingo och José Carreras). Men varför begränsa sig? Att hon är sopran är väl känt men här visade hon att hon kontrollerar även altregistret.

Hon inleder med Bellamy Brothers succélåt ”Let Your Love Flow” från 1976, popcountry. Direkt stilbyte till 1990-talslåten ”Love Is All Around You”. Och tillbaka till varma ”Kjærlighet” från första albumet 1986.

Artikelbild

| Tonträff. Sissel Kyrkjebø har en fantastiskt bra röst. Igår gästade hon De Geerhallen i Norrköping.

Här börjar konserten ta sig. Sissel Kyrkjebø har kvalitet och klass, men det är svårt att få publiken i stämning när genrerna skiftar under konsertens dramaturgiskt snitslade bana.

Kanske De Geerhallen är lite för stor, det är en utmanande konsert som skulle passa en mer intim lokal. Låtvalet går bortom de bredaste allfarvägarna utom när hon drämmer till med ”For Once In My Life” och ”When A Man Loves A Woman” (så skulle Janis Joplin aldrig ha sjungit).

Bandet är precis så skickligt som en sångerska av Sissels klass kräver. En fingerflink jazz/klassisk/you name it-pianist som växlar mellan piano och synth. En stadig basist. En återhållsam slagverkare sätter uttrycken just där de ska vara. Och en gitarrist som byter gitarr oftare än andra hinner byter skjorta.

Bäst tycker jag om de svenska sångerna. ”Jag vill alltid följa dig” och framför allt varma och innerliga ”Håll mitt hjärta” med text av Björn Skifs är.