Går det att se skillnad på konst och hantverk? Medan hantverk eventuellt innebär färdighet att göra saker för hand, bjuder begreppet ”konst” på oändliga försök till definitioner inom vilka vi vilset surrar runt mellan uttryck och tillämpning av mänsklig kreativitet och fantasi, vanligtvis i en visuell form som målning eller skulptur.

Har konsten emotionell kraft medan hantverket resulterar i ett objekt som gjutits, broderats, snickrats… nej, så enkelt är det inte. Antalet? Man kan skapa dubbletter av hantverksformer, vilket inte är möjligt med konst. Jo, inom grafisk konst.

En sak är säker, begreppen utvecklas med tiden. Numera kan man ta en universitetsexamen i slöjd, hantverk och formgivning. De tio utställarna från Linköpings universitet samsas om det lilla utrymmet vid fönstret i hallen på Norrköpings Konstmuseum. Det är trångt.

Artikelbild

Kai Fagerström: ”Min tolkning av ett klassiskt rökbord från 1930-talet.”

Min blick fångas direkt av Karolina Johanssons ålderstrappa, en broderad bonad som klädsamt uppdaterats till vår tid. Man kan tydligen utan prut bli 120 år utan att se alltför böjd eller skröplig ut. Johansson tar sig an broderiets tradition med glimten i ögat.

Yuxuam Chens smyckesarbeten för tankarna till stiliserade jordglober där de vilar i en bädd av svart lavasand.

Kai Fagerströms klassiska rökbord har 1930-talets nätta estetik och påminner om dagens formspråk. Jag njuter av Jasmine Anderssons avskalade möbeldesign, men har inte blivit klokare över begrepp och definitioner.

”Skillnaden mellan konst och hantverk är att man måste vara sakkunnig för att bedöma hantverket”, skriver danske serietecknaren Robert Storm Petersen. Han har humor.