Sista stopp på kortturnén Höstkanten blev smockfull. Den svenska björnstammen dansade med vild energi och fick hela Arbis att sjunga med under lördagskvällen.

Norrköpingsgruppen Den svenska björnstammen har över 100 miljoner streams på Spotify, enligt turnéstoppets Facebook-evenemang.

Arbis rekommenderar att man är på plats senast en timme innan om man vill se hela spelningen med bandet, något som ändå visar sig vara lite av en överdrift. Visst är det mycket folk en lång stund innan – men helt smockat blir det först mitt i spelningen, som dessutom börjar ungefär en halvtimme senare än beräknat.

Artikelbild

Scenlampor formade som en björns öga, öga, näsa, mun har blinkat några gånger utan att musiken dragit igång – och varje gång höjt publikens förväntningar. Så när konserten äntligen inleds med ”Hatar allt” fullkomligt exploderar åhörarna i jubel.

Jag förvånas dock snabbt av gruppens utstyrsel. Är den medvetet anti-cool eller lägger de verkligen bara all sin energi på själva låtarna? Keps och kortkorta shorts – med svarta strumpor till, kom igen Björnstammen – lite ansträngning även här hade inte skadat.

Mellansnack hade också kunnat ge en personligare känsla. Nu blir jag inte riktigt berörd, även om djup inte saknas i låttexterna och engagemanget vibrerar från dansen på scenen.

Albumet ”Iskanten” (2019) som rosats i P4 för sin innerlighet och känsla har en rätt melankolisk framtoning som inte märks på Arbis ens vid framförandet av ”När jag blundar vill jag va nån annan”. Här är det mer all-in på att ha kul, fuck allt annat. Och attityden passar Arbispubliken perfekt, inte minst vid superhitsen ”Vart jag mig i världen vänder” och ”Svalkar vinden” där allsången är ett faktum.