– Idén föddes när Svenska Amerika Linien firade hundra år förra året, säger Mattias Enn.

Han fascinerades av de vackra bilderna han fick se från första de ståtliga fartygen M/S Kungsholm och M/s Gripsholm. De visade prov på vad framstående svenska designers som Carl Malmsten och Märta Måås-Fjetterström gick för.

– Här fanns något man kunde göra något av.

Mattias Enn ägnade en och en halv månad åt att ta reda på mer och intervjua människor som rest med och arbetat på båtarna.

Ur materialet han fann mejslade han fram tre karaktärer som publiken får följa i föreställningen. Det är servitören, den rika amerikanskan som levde sitt liv ombord och hemvändaren från Amerika.

– Berättelsen om fartygen är också berättelsen om det moderna Sverige. Precis som berättelserna om Volvo och Saab är det.

I föreställningen varvas berättandet med sånger av Karl Gerhard, Evert Taube och Cole Porter.

– Jag tycker ju också väldigt mycket om Zarah Leander, säger Mattias som 2010 tilldelades Zarah Leander-stipendiet 2010.

Svenska Amerika Linien hade premiär i oktober förra året på Södra Teatern i Stockolm. Nu väntar 40 föreställningar runt om i hela landet. Arrangör är Norrköpings Riksteaterförening KariN som är en del av Riksteatern.

– Det brukar bli mycket skratt, minnen och tårar. För det är en sorglig historia om en glansfylld epok som gick i graven.

Pianist vid föreställningen är Carina E Nilsson.

När: 27 sept kl 19

Var: Skärblacka Folkets Hus