Och efter den starten är det bara att hänga med på berg- och dalbanan. Det blir ömsom skratt och ömsom djupt allvar. Det är inte många sekunder emellan.

Vi tar avstamp i något vardagligt som säkert många kan känna igen sig i. Här är det familjen Popovićs som ska på bilsemester. Men 16-åriga Tanja vill inte följa med. Hon vill hellre vara med sin flickvän Niki. Och för att slippa åka med spelar ut hela registret mot sina föräldrar.

– Hur många gånger har vi pratat om det här? undrar hennes mamma Zorica både retoriskt och uppgivet.

Artikelbild

Men innan de åker iväg ska det naturligtvis packas. Pappas ögonsten till bil fylls med väska efter väska. Det stuvas och kånkas. Oroas och divideras. Ja, det här är en familj som liksom många andra har en del i bagaget.

Det är till Jugoslavien de ställt sin kosa, familjens gamla hemland, landet som de lämnade på 70-talet och sedan dess besökt varje sommar och som nu håller på att falla samman. Precis som pappans bil så här långt efteråt. På 70-talet var den ny och glänsande.

Elegant förs vi så med på resan. Lika elegant förs vi såväl framåt som bakåt i tiden, allt med små och enkla medel. Det är både kul och imponerande.

"Pappas bil" är en mångbottnad historia som rymmer mycket. Den spelas dagtid för elever från årskurs åtta och upp på gymnasiet men fungerar lika bra för publik som är äldre än så. Försök att komma loss och se den! Den spelas den 19 - 21 april samt den 3-12 maj på Teater Bråddgatan 34 i Norrköping och den 25 - 28 april på Kulturhuset i Finspång.