Det var kärleken som förde Sam Dale till Norrköping. Sedan i höstas bor han här tillsammans med sin flickvän och för nio veckor sedan fick de sonen Henry Desmond.

– Han skriker som alla bebisar, men han slutar när jag sjunger för honom. Han älskar musik, berättar Sam Dale.

I Norrköping har Sam Dale bland annat varit gatumusiker, gitarrlärare och trubadur på Highlander Inn. Han är också med i Studiefrämjandets musiktävling Livekarusellen.

Artikelbild

| – Min långsiktiga plan är att organisera konserter som drar både publik och artister. Det är en sorts överenskommelse från båda sidor. Artister behöver en bra publik och publiken behöver en bra artist som är värd omaket att ta sig ut på kvällen och lägga pengar på. De behöver känna sig förvissade om att få något minnesvärt i retur, säger Sam Dale.

– Jag förstod inte riktigt vad det var när jag fick frågan att vara med. Men jag spelar och träffar andra musiker. En del är riktigt bra, men många av dem har inte byggt upp självförtroende på scenen än. Då är en Open mic ett perfekt ställe. Det är synd att lägga mycket möda på att lära sig om man inte får spela för publik. De är tvingade att komma, skrattar han.

Nu på torsdag drar han igång Open mic-satsningen på Konditori Broadway.

– Det känns superspännande. Några har hört av sig och vill spela, men det är egentligen bara att dyka upp. Jag tror att det framför allt kommer att bli akustiska soloframträdanden, säger Sam Dale.

Vad gör du om ingen kommer?
Artikelbild

– Då får jag väl spela själv i ett par timmar. Det är inget problem. Jag har spelat på gatan, barer och varenda toalett i Berlin, ha ha.

Själv är Sam Dale är uppväxt i Lincoln i östra England, en stad lika stor som Norrköping.

– Staden påminner om Norrköping, men är kanske lite ruffigare. Jag vet inte hur det är här, men i Lincoln spelade alla. Mest gitarr. Det fanns liveband att lyssna på varje kväll. Kanske inte det bästa, men ändå. Det måste finnas tillräckligt med folk för det här i Norrköping också.

Innan flytten till Norrköping bodde Sam Dale i Berlin i tio år. Han berättar att musikscenen i den tyska huvudstaden var mer spontan och lättillgänglig än i London.

– I London måste man förstå hur allt fungerar och skapa rätt kontakter. Det passar inte personer som mig. I Berlin kan man bara gå in på ett café och be att få spela.

Sam Dale är singer/songwriter och spelar även i det vildsinta bandet The Feminists som levererar energipumpad rock'n'roll i damkläder. Men i Berlin blev han även en kreativ motor inom livemusikscenen. Han arrangerade spelningar, en del open mics på obskyra svartklubbar, andra på mer etablerade scener. En höjdpunkt varje år var Bob Dylan-kvällar på musikikonens födelsedag, dit musiker bjöds in att göra egna låttolkningar.

– Dylan är en favorit. Han är 2000-talets Shakespeare. Ibland kan han verka torr, men när man lär sig sångerna förstår man att han är briljant.

Initiativet var populärt och ledde till kvällar med fokus på andra musiklegendarer som Leonard Cohen, Hank Williams, Joni Mitchell och Jeff Buckley.

– Det var så kul att få folk engagerade i ett gemensamt projekt. Ibland kan det vara svårt, för vagt, att bara göra vad som helst. Det här blir en ram, en kontext. När jag hittar en scen och ett nätverk i Norrköping kan vi dra igång allt möjligt.