Installationen "Vertumnus" är en stor touchskärm som ger besökarna möjlighet att utforska dolda budskap i det över 400 år gamla konstverket med hjälp av ny teknologi.

– Konstnären har dolt budskap i olika lager i målningen. Besökarna får möjlighet att skala av lagren på touchskärmen och får veta mer om symboliken som finns i verket, berättar Jonathan Klittmark, marknadsansvarig, Visualiseringscenter.

Renässansporträttet "Vertumnus" från 1591 är ett allegoriskt porträtt, uppbyggt av frukter, blommor, grönsaker och växter. Hovkonstnären Giuseppe Arcimboldo avbildade den tysk-romerske kejsaren – Rudolf II som Vertumnus "den föränderlige", den romerska trädgårdsguden och årstidernas gud.

Artikelbild

På torsdagar framöver kommer nya dataset till Visualiseringscenters virtuella obduktionsbord.

Allegorier och kluriga gåtor var på modet under renässansen. Frukterna, grönsakerna och de övriga växterna har också noga valts ut utifrån vad de representerar symboliskt. På så sätt lade konstnären Arcimboldo ytterligare lager av information i sitt verk och skapade ett dolt porträtt, som beskriver Rudolfs personliga egenskaper. På Visualiseringscenter kan besökarna zooma, panorera, byta filter och lysa med ficklampan på skärmen för att hitta alla berättelser och förstå mer om den Rudolf II som Arcimboldo valde att föreviga i sitt verk.

Under dagens premiär för den gemensamma museisatsningen "Kulturtorsdag" presenteras installationen. Installationen är framtagen i samarbete med C-Research (Linköpings universitet), Livrustkammaren,Ray Space AB och Augminded AB.

Nästa torsdag kommer ytterligare en nyhet – då släpper museet ett dataset med meteoriter i det virtuella obduktionsbordet. Museet kommer att introducera nya dataset varje torsdag till slutet av februari.

Var? Visualiseringscenter

När? Kl 16.45