Att gissa Karin Odelblads yrke är inte alltför svårt efter den ingressen. Hon är bibliotekarie – och den representant Feministiskt initiativ skickar fram som talesperson för partiets kulturpolitik i vår rundringning. Tidigare har hon varit ordförande i kulturnämnden – men det var i Hallsberg och som representant för Socialdemokraterna.

Vilken är den kulturpolitiskt viktigaste frågan i Norrköping?

– Vi vill ha gratis kulturskola för alla, även för barn på landet och barn med funktionsvariation. Det är bra att kvartetten har agerat och sänkt avgiften, men det behövs blåslampor som trycker på. Kulturskolan ska inte vara segregerad och behöver en större variation av barn och ungdomar. Inga ska bli uteslutna av ekonomiska skäl. Vi skulle gärna se en utbyggd kulturskola för att ta emot fler barn, men det är inget man fixar på en dag med tanke på svårigheterna att rekrytera lärare.

Vad i dagens fördelning till kulturlivet i Norrköping vill ni prioritera om?

– Det är ju i regel kaffepengar man lägger på kulturbudgeten och ska man omfördela får man ta från en annan sektor. Jag har svårt att se varifrån man skulle ta pengar, även om jag inte vet hur kulturbudgeten är fördelad. Gissningsvis får idrotten mycket mer. Men vi tycker, liksom Vänsterpartiet och Miljöpartiet, att vi kan lägga ner flygplatsen.

– Vi vill även bemanna skolbiblioteken med professionellt utbildade skolbibliotekarier. Det är något försummat i Norrköping, särskilt om man jämför med grannstaden Linköping som har tagit emot pris för skolbibliotek i världsklass. Detta är särskilt viktigt när biblioteken på landsbygden blir färre.

– En mer personlig reflektion är att vi i en stad som förändras snabbt bör skydda våra kulturarvsintressen som Industrilandskapet, men det är inte förankrat i partiet.

Vilken är din största kulturupplevelse i livet?

– För mig som bibliotekarie är förstås litteratur viktigt. Bokmässorna har varit stora upplevelser med alla författarmöten, som det med Henning Mankell. Men förra året var jag inte med på mässan på grund av Nordiska motståndsrörelsen.

– Jag blev också oerhört berörd när jag såg den nya filmen om Gudrun Schyman. Nu läser jag också Johanna Palmströms biografi om henne som också går in mycket på mänskliga svagheter och styrkor. Den är väldigt intressant.