Konstnärerna Christoph och Sebastian Mügge är uppvuxna i Tyskland och reagerade på den internationella symbolen som de såg överallt i Sverige. Blå triangel på orange kvadrat.

– Det är ett minne från kalla kriget, och även om krig känns osannolikt så ökar motsättningarna i dag. Många känner rädsla för Putin och tidigare i år såg vi en upptrappning i ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un, säger Sebastian Mügge.

Han tilllägger att väldigt många länder inte alls har samma beredskap att skydda befolkingen som Sverige har med 65 000 skyddsrum för sju miljoner personer.

Artikelbild

| "Jag såg trianglar överallt och gick loss på det" säger Christophe Mügge som lekt med skyddsrumssymbolen bla° triangel pa° orange botten.

– I må nga lnder byggdes skyddsrum enbart för samhällseliten, regering och militär. Men frågan är om alla svenska skyddsrum gör oss trygga – eller rädda? Sveriges befolkning har också växt, vilka får inte plats? Och hur ska skyddsrummen förvaltas?

På golvet ligger bland annat en broschyr som ger en fingervisning om hur rummen kan användas – i den lilla finska staden Rovaniemi, har tomteland byggts i utrymmen som från början var just skyddsrum. I ett fönster finns en annan broschyr, "Om kriget kommer".

– Snart ger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut en ny och uppdaterad version av den, berättar Sebastian.

Installationen "Do you wanna play Duck and Cover with us?" är full av detaljer och balanserar mellan humor, lek och allvar. Här finns ett videoverk om hur man söker skydd och figuren Burtle Turtle som föddes i USA på 50-talet för att lära barnen "duck and cover".

Artikelbild

Sköldpaddor är ett djur med skyddet på ryggen och i USA föddes figuren Burtle Turtle på 50-talet, för att lära barn hur man söker skydd.

– Det är lite som en godisaffär med olika uttryck och perspektiv, säger Sebastian Mügge om installationen.

Historiskt material från kalla krigets dagar blandas friskt med nya föremål som till exempel förslag på vad man skulle ta med sig till skyddsrummet. Lyxprodukter, kanske – champagne eller choklad?

Artikelbild

Vad skulle du ta med dig till skyddsrummet? Den frågan ställer Christoph och Sebastian Mügge på Verkstad konsthall.

– En serbisk vän berättade för mig att när Nato bombade Belgrad festade man mycket. Det har man även gjort på andra håll för att dämpa sin ångest när faran kommer. Hitler åt choklad och hans flickvän drack champagne när de gömde sig i bunkern, säger Sebastian Mügge.

Både Christoph och Sebastian Mügge har i sin konst intresserat sig för återvinning och vår tids konsumtionssamhälle. Christoph Mügge är utbildad vid konstakademin i Düsseldorf, medan Sebastian Mügge är utbildad vid Umeå Konsthögskola och Konstakademin i Vilnius. Detta är ett av deras första samarbeten.

– Vi tänker så lika, det är som att ha två jag. Det underlättar i en sådan här utställning som skulle ta väldigt lång tid att bygga själv, säger Sebastian med ett leende.

Utställningen pågår fram till den 10 juni och har vernissage på lördag – då hoppas konstnärerna få höra Norrköpingsbors berättelser om skyddsrum. I höst ska utställningen visas på kulturhuset i Södertälje och i Warsava.