Titeln anger en tvetydighet och på ett lite märkligt sätt får man intrycket av något både bevekande och avvisande. Hur den ska uppfattas hänger på tonfallet, men båda betydelserna ryms i boken.

Intrycket av en svåråtkomlig känslomässig gråzon har också bekräftats när man lägger boken ifrån sig.

Fotografierna aviserar sorgsen distans och oåtkomlighet. Hon förklarar också i ett efterord att hon inte känner tillhörighet och att det handlar om känslor som följt henne genom livet, men att hon haft svårt att sätta ord på dem och då har hon valt att fotografera. Texten berättar om en familjehistoria som skymtar också i fotografierna.

Artikelbild

| BArnets nacke. Ett av de återkommande motiven i "Om jag behövde dig".

Föräldrarna var pingstvänner, men själv bestämde hon sig redan som trettonåring att ta avstånd från deras tro, vilket innebar en förlorad gemenskap. Det har format henne, men har fortfarande inverkan.

Det är visserligen en klyscha att en bild kan säga mer än tusen ord, men Christina Ottosson Öygarden visar att det kan stämma.

Bilden på omslaget föreställer en vit kofta på ett vitt överkast. Det är svårt att tänka sig något mer neutraliserat, men samtidigt anar man en vibrerande spänning som kan vara svår att härleda. Det finns där och representerar något ordlöst som bara kan visas.

Ett annat fotografi föreställer bakhuvudet på ett barn. Nackhåret är svettigt och lite rufsigt. Det verkar vara natt och i bakgrunden uppfattar man siluetten av en man. Atmosfären är lätt spöklik, verkligheten saknar fasta konturer och det krävs något slags poesi för att få fatt i världen. Bilder som – tror jag – föreställer föräldrarna och barndomshemmet präglas av en mild och komprimerat inåtvänd tystnad. En av bokens paradoxer består i att det som överhuvudtaget inte går att se känns mest närvarande.

Artikelbild

| Förlorad närhet. Bakom bilderna finns en familjehistoria.

Boken innehåller några dikter av Linda Boström Knausgård och i en av dem skriver hon: ”Skulle du lyssna lättare till orden/ Om jag formade dem till en bön?” Det ger en bra sammanfattning av Christina Ottosson Öygardens bok, som mest av allt liknar just en bön.

0768-408173