Svenska Salongsorkestern har en kärna på 17 personer och består av musiker ur Symfoniorkestern i Norrköping. Orkestern hade sitt första framträdande 2015 då de spelade på trettonsdagskonserten och på en studentbal. Idag onsdag är det första gången de har sin första helt egna konsert. Räkna med romantisk och lättillgänglig musik. Solister är Anna Sandström och Sebastian Roos, sång. Ciceron är Richard Michelin, andreviolinist i SON.

Richard Michelin är en av initiativtagare till Salongsorkestern. Han berättar att alltihop började med en omfattande donation på noter till 1000 musikstycken som landade hos SON:s fackklubb. Det fick honom att via mejl gå ut och fråga sina kollegor om de ville vara med i en salongsorkester.

– Det finns en lång tradition av salongsmusik i Norrköping, berättar Richard Michelin.

Artikelbild

| Mindre orkester. Svenska Salongsorkestern består av en kärntrupp på 17 musiker ur SON.

För mellan 1936 och 1954 fanns i Norrköping en sommarsorkester som spelade i kaféet Kakhuset i Götaparken invid Carl Johans Park. Dessa sommarkonserter och allsångskvällar var väldigt populära och välbesökta. Till den sista Kakhuskonserten 1954 kom det 5000 personer.

– Det här var ju en tid innan folk hade tv, konstaterar Richard Michelin.

Den nuvarande salongsorkestern repeterar enbart inför framträdandena och spelar utan dirigent. Istället resonerar man sig gemensamt fram till olika lösningar.

– Det blir en annan kommunikation. Vi brukar ha trevligt på repetitionerna.

Och musikerna märker att den lite äldre publiken uppskattar musikvalet och känner igen det.

– De kan de här låtarna och texterna.

son