Med ett kolsyrebubblande, energisprakande poetiskt språk fångade hon uppväxtårens vrål i bröstet och jakt på kickar som lika gärna kan leda till eufori som till tragedi.

I uppföljaren "Sund" har jägarinnorna skingrats och det är dags för Eva Zackrisson att på egna ben ta steget ut i världen och erövra allt det som tidigare bara var löften och drömmar.

Det går inte riktigt som hon tänkt sig. Bland de svarta polotröjorna på Arkitekthögskolan håller hon på att kvävas och det slutar med ett sammanbrott på toalettens sterila kakelgolv. Kanske är det istället poet hon ska bli? Eller sångerska? Paolo Coelhos "Alkemisten" intygar henne att allt är möjligt: ”Jag var Eva Zackrisson, en sådan kvinna som klev rakt ut i livet och sa JA!” Sökandet efter en identitet tar henne till Kuba, experimentella folkhögskolekurser, veganskt kollektivboende, en livscoach och en hemlös sommar i Stockholms parker.

Artikelbild

| Ny bok. Tove Folkessson uppmärksammades för debutromanen "Kalmars jägarinnor". Uppföljaren heter "Sund".

Sund som i Kalmarsund? Den här gången har Eva lämnat hemorten, men dras som en magnet tillbaka till Öland, där tryggheten finns liksom eftertanken och hoppet om ett sannare liv. Och kanske syftar den dubbeltydiga titeln mer på sund som i frisk och välmående, med en lätt ironisk underton. För vad innebär det egentligen att vara sund? Att skaffa ett hederligt borgerligt yrke, som pappa vill?

Det är lätt att sakna explosiviteten från förra romanen, glittret och gruset. "Sund" har ett betydligt stillsammare tonläge, språket har dämpats och huvudpersonens vilsenhet avspeglar sig i en intrig med många turer. Det har kommit in en distans i texten och historien känns väl utdragen – romanen skulle nog ha vunnit på att trimmas ner. Samtidigt glänser författarens språk också i sitt nedtonade skick och Folkessons berättarförmåga är av det slag som suger in läsaren.

Evas JA! till livet leder till återvändsgränd efter återvändsgränd. Jag uppskattar att det inte finns någon rak linje till målet, att misslyckandena får ta sin plats och att stickspåren hon prövar inte tycks leda någonvart. Så enkelt visar det sig inte vara att ”knäcka universums kod” och bli ”den nya tidens människa”.

Med bultande hjärta skildrar "Sund" den svåra passagen mellan ungdom och vuxenliv, ett sårigt sökande efter äkthet och hungern på livet som aldrig mättas.