Helge vill ha kontakt småflickor och Isak letar efter tjejer med stora bröst.

Kvartersteaterns nya pjäs "Kontaktgaranti" beskrivs i ett pressmeddelande som en svart komedi om nätdejting.

Frida Nyström som regisserar förklarar att det ingår i en längre satsning som undersöker olika sidor av Internet.

Artikelbild

| Tema. Frida Nyström regisserar "Kontaktgaranti" som är en av flera pjäser om Internet.

– Förra året satte vi upp en pjäs om Facebook och längre fram har vi planer på att göra något om näthat. Det är spännande med Internet, efter som det är något som på kort tid tagit över en stor del av våra liv, säger hon.

Pjäsförfattaren heter Anna Nygren och hon står bakom flera av Kvartersteaterns uppsättningar. Hon skrev också "#status: Hipp & Fräsch" som sociala medier har fått för vårt sätt att förhålla oss till omvärlden.

Den 20 mars är det premiär för "Kontaktgaranti" och repetitionerna har pågått sedan i höstas.

På scenen står två fåtöljer, men de står med ryggarna mot varandra för att markera att kontrahenterna inte har så mycket kontakt med varandra.

Artikelbild

– Att man sällan ses på riktigt är något vi har tagit fasta på, säger Frida Nyström.

Det ger också utrymme för fantasifulla överdrifter när man presenterar sig själv och 23-årige Isak som spelas av Kushtrim Krashniqi vill gärna framstå som förmögen och framgångsrik när han berättar om sig själv. Verkligheten är en annan är emellertid en annan och att allt inte är riktigt vad det synes vara erfar den medelålders Helge som gestaltas av Peter Mattsson.

Artikelbild

Klädd i sin leopardmönstrade morgonrock klagar bittert över nätkontakter som lurats genom att lägga ut bilder som inte föreställer dem själva.

I den korta monologen under onsdagens pressvisning i Tredje kammaren på Teater Bråddgatan 34, framstår han som en rätt oaptitlig snuskgubbe, men hans fall berättar om de relationer som uppstår i spåren av digitaliseringen. Han blir mänsklig som ett rov för sina drifter och sin rädsla

Artikelbild

Peter Mattsson tycker inte att det särskilt svårt att krypa in under skinnet på sin rollkaraktär.

– Han är bitter och kontakterna på nätet gör honom än bittrare. Det kan räcka med att läsa tidningar för att få referenser och idéer om hur han ska gestaltas. Men Anna Nygrens text är också väldigt bra, säger han och får med håll från Kushtrim Krashniqi som tycker att pjäsen ger infallsvinklar på som belyser Internets dunkla sidor.

Artikelbild

Han anser också att det är ett nytt ämne som teatern bör ägna sig åt.

Ensemblen består av nio skådespelare och förhållningssätten varierar.

Artikelbild

– De här båda hör väl till de otrevligare i pjäsen. Erfarenheterna ser olika ut och när det gäller nätdejting, så händer det ju att människor finner varandra och blir lyckliga, säger Frida Nyström.

Hon berättar att pjäsen består av två delar och att den andra är ett slags realitycheck där de personligheter som skapats på nätet konfronteras med verkligheten.

Artikelbild

Förberedelserna har pågått en gång i veckan sedan september och en vecka före premiären återstår bara finpustning. Det blir ett genrep innan ridån går upp på allvar och efter det kommer pjäsen att spelas i två veckor.