De 12–150 teaterfrälsta som brukar vara engagerade i Kvartersteaterns olika projekt varje spelår har väntat alldeles extra på årets säsong. Redan förra året fick de en egen liten scen – Tredje Kammaren. I år behöver man inte ens gå runt kvarteret för att komma till Kvartersteatern – publiken ska få en alldeles egen riktig entré från Bråddgatan.

– Det betyder faktiskt väldigt mycket, förklarar verksamhetschefen Frida Nyström.

– I stället för att tvingas slussa publiken genom andras lokaler har vi en alldeles egen entré med eget namn. Det är en jättestor sak för oss!

Kvartersteatern består av flera olika grupper, En ”proffsgrupp”, en sketchgrupp, vanliga entusiastiska amatörer, en ungdomsgrupp och så barnteater.

Hösten och vårens tre storsatsningar blir en Twin Peaks-inspirerad Halloweenpjäs som utspelar sig i Edsberga. Dessutom kan publiken gissa vilka som är de skyldiga och ”vinna fina priser”. Det blir en ”fysisk och mycket poetisk” föreställning som även ska spelas i Hedvigs kyrka och heter ”Jag lägger ditt liv i mina händer”. Titeln anspelar på en bön. Största satsningen, med ”proffsen” är drömspelet HAPPY NOW, dansteater inspirerad av Strindbergs drama ”Himmelrikets Nycklar”.

En fördel med att vara fri teatergrupp betyder att man inte är så himla bunden, inte ens vid namn.

När spelåret 2015–16 får galapremiär på ett slott, redan nu på lördagen i Linköping, är det med teatergruppen utan namn vars pjäs i skrivande stund fortfarande saknar titel men har arbetsnamnet ”Grevinnans brev”. Dessutom saknar de scen – det är en vandringspjäs. Så i stället för en fast scen blir hela Ljungsslott teater på lördagen klockan 15. En föreställning där publik och skådespelare vandrar runt det riktiga slottet och upplever massor av mysterier – framförallt ifall man är mellan 6 och 12 år men det blir ganska mystiskt även för äldre publik lovar …den fria teatergruppens ledning.

För alla nyfikna och scensugna i Norrköping är det för övrigt Manusmöte torsdagen den 27 augusti klockan 19 på Dynamo. Fast ännu utan egen entré.