John Bauers troll, Karl den XII:s likfärd och ett möte med djävulen i Dantes Inferno. Det är några exempel på äventyr som tv-serien En tavlas hemlighet tar med oss tittare på. Med avancerade specialeffekter och stor kreativitet berättar programledaren Melker Becker och Crazy Pictures historien om nio kända mästerverk.

Under julhelgerna får hela Sverige se projektet, som har fått stöd och bidrag från flera håll i regionen.

- Serien är producerad och inspelad med teknik som vi är specialister på här i Norrköping, säger Katarina Sperling, produktionsledare på Visualiseringscenter C.

Den 10 januari blir det en specialvisning för allmänheten på Cnema. Personerna bakom tv-serien, årets alumn vid Linköpings universitet, Melker Becker från produktionsbolaget Mediabruket, och filmbolaget Crazy Pictures berättar om arbetet från idé till produktion.

Samtidigt invigs Visualiseringscenter C:s nya satsning för barn. Den här gången får de yngre gå in i John Bauers magiska värld i foajén, där Alfons höll till under hösten. Med teknikens hjälp kan barnen placera sig själva i sagomiljön, till exempel som en prinsessa på en sten omgiven av troll. I anslutning finns fler tavlor från tv-serien och pyssel samt utklädningskläder.

Fotnot: En tavlas hemlighet stöttas genom Visualiseringscenter C av Norrköping Visualisering AB, regionförbundet Östsam, marknadsbolaget East Sweden och Norrköping Science Park. Programmet sänds
i SVT1 kl 22.25 på julafton.