Kvartersteatern brukar avrunda sitt spelår med en större finalföreställning. Men verksamhetsledare Frida Nyström har denna gång tänkt annorlunda – och bryter traditionen.

– Det blir två projekt istället för ett jättestort. Vi vill ge våra medlemmar chansen att jobba i mindre grupper och få större roller. I stora produktioner finns ofta många biroller och det är inte så kul att ha en replik och ändå repa två gånger i veckan, säger hon.

Det var dags för samtida dramatik och Frida Nyström fastnade för Jonas Hassen Khemiris "Fem gånger Gud" och "Apatiska för nybörjare".

Artikelbild

| Kvartersteaterns Åke Lindgren och Marie Åfors repeterar Jonas Hassen Khemiris pjäs Apatiska för nybörjare.

– Riksteaterns uppsättning av "Fem gånger Gud" är en av mina starkaste teaterupplevelser någonsin. Den ville jag sätta upp. Och "Apatiska för nybörjare" diskuterar källkritik, fakta, vandringssägner och hur vi ska veta vad som egentligen är sant. Det är ett stort problem idag och är värt att ta upp, tycker Frida Nyström.

"Fem gånger Gud" berättar om en misslyckad dramalärare som vill ge August Strindbergs "Ett drömspel" med sina teaterelever. Men de struliga tonåringarna är inte särskilt intresserade. Istället gestaltar de sina egna drömmar. En i taget spelar Gud och håller i dramat.

– Det finns väldigt många lager i den här pjäsen. Det är mycket meta-teater, säger Frida Nyström.

Elin Rödin spelar den osäkre Sanoj, en i princip repliklös roll i de första fyra scenerna.

Artikelbild

| Evelina Carlsson och Mons Gregermark repeterar Apatiska för nybörjare inför premiären den 18 maj.

– Jag försöker alltid hitta en karaktär som ger mig en personlig utmaning. Det är svårt att hitta sätt att agera utan repliker och ändå hålla energin uppe, säger Elin Rödin.

Hon och de andra skådespelarna berättar att de uppskattar de sammansatta karaktärerna med flera olika bottnar.

Artikelbild

Åke Lindgren och Marie Åfors gör en mängd olika roller i Apatiska för nybörjare.

– Det är väldigt roligt att få spela olika varianter av sin karaktär, säger skådepelaren Jennifer Sundström

– Men pjäsen tar också upp så många viktiga ämnen som jämlikhet, rasism och självinsikt, tillägger hon.

Artikelbild

| Spelar Gud. Alla karaktärer äger en varsin scen i Jonas Hassen Khemiris pjäs Fem gånger Gud. På bilden: Josefin Matsson, Anton Augustsson, Jasmine Jägervigg, Jennifer Sundström och Elin Rödin.

"Apatiska för nybörjare" tar avstamp i den häftiga diskussionen om apatiska flyktingbarn som fördes i början av 2000-talet. I pjäsen gör de sex skådespelarna inte mindre än 36 roller.

– Vi gestaltar olika attityder som var aktuella i samhället då. Och är det än, säger Åke Lindgren.

Artikelbild

| Evelina Carlsson i Apatiska för nybörjare.

Barnen som slutade äta och förlorade kontakten med omvärlden var alla barn till föräldrar som fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd. Pjäsen följer Utredaren som försöker ta reda på sanningen om barnen.

– Det handlar mycket om viljan att hitta en skyldig, säger Evelina Carlsson som spelar utredaren.

– Den är ganska roligt skriven, med många dråpliga scener. Sedan fastnar skrattet i halsen ibland, säger Marie Åfors.

Föreställningarna ges i 3:e kammaren på Teater Bråddgatan 34. "Fem gånger Gud" har premiär den 17 maj och "Apatiska för nybörjare" den 18 maj.