– De flesta filmer går ju upp centralt, men den här gången har Folkets Hus och Parker fått första tjing, säger Birger Ekström som är föreståndare på Folkets hus i Boxholm där filmen visas redan på fredag 8 mars.

Cnema visar filmen från lördag 9 mars (första visningen är dessutom i 3D), och Gusum Folkets hus har premiär onsdag 13 mars. 17 mars visas den på Kulturhuset i Finspång och 4 april har turen kommit till Motala. Fredag 15 mars har filmen allmän premiär på vanliga biografer, var exakt den visas blir klart när Filmstaden släpper biljetterna 13 mars.

”They shall not grow old” visar Första världskriget på ett helt nytt sätt. När kriget utkämpades 1914–1918 bringade ny teknik död och förintelse i aldrig tidigare skådad omfattning. Stridsvagnen, flyget och stridsgasen gjorde entré. Det var också ett av de första krigen som förevigades i rörliga bilder, men utan ljud och utan färg. Svartvita stumfilmer i fel tempo är allt som funnits att se – tills nu.

Peter Jackson, filmregissören från Nya Zeeland som är mest känd för filmatiseringen av Tolkiens ”Sagan om ringen” och ”Hobbit”, ligger bakom dokumentärfilmen. Jackson och hans team har med hjälp av digital teknik tvättat, restaurerat och färglagt de gamla journalfilmerna, och dessutom saktat ned tempot. Eftersom dåtidens film gjordes med färre rutor per sekund går de för fort när de spelas upp i dag, vilket ger det karaktäristiska, struttiga stumfilmstempot. Det har jämnats ut med nya, digitalt skapade filmrutor.

Till råga på allt har specialutbildade läppläsare återskapat 100 år gamla samtal genom att tolka soldaternas läpprörelser. Orden har sedan lästs in av röstskådespelare.

Filmen innehåller också intervjuer med krigsveteraner som BBC gjorde på 60-talet, men ingen berättarröst och ingen intervjuad historiker.

– Jag tog beslutet att bara använda röster från männen som slogs där, sade Peter Jackson till Reuters i samband med världspremiären i oktober.

Folkets Hus och Parker är en sammanslutning av 500 medlemsföreningar runtom i Sverige, som driver folkparker, Folkets hus och digitala biografer. På senare år har direktsänd opera lockat en ny publik till Folkets hus i Boxholm och andra orter.

– Det är en fantastiskt trevlig skara som kommer varje gång, berättar Birger Ekström.

Han påminner också om vad som blir Peter Jacksons nästa projekt. Även det blir en dokumentär där gammalt bildmaterial ska fräschas upp och ge nytt liv åt en episk händelse i världshistorien: The Beatles sista konsert 1969.