Nu är det val igen. De som känner sig som förlorare efter helgens val till riksdag, landsting och kommun kan nu skjuta under alla sorger och bedrövelser för att se till att valet av 2014 års Broocmanpristagare blir lika lyckat som vanligt. Nu är det fritt fram för alla att nominera kandidater från när och fjärran i hela Östergötland, men helst från NT:s traditionella spridningsområde Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik. Ditt val av kandidat eller kandidater – du kan nominera hur många som helst – är alla valbara för NT:s jury som utser pristagaren med ett viktigt undantag: Tidigare pristagare kan inte få priset. Broocmanpriset är så fint att ingen kan få det två gånger.

Broocmanpriset är NT:s kulturpris. Namnet syftar på Reinerus Broocman, den invandrade prästen från Baltikum som startade det tryckeri som senare instiftades till tidningens 200-årsjubileum 1958, och raden av pristagare är lång och fylld med meriterade namn. Alla pristagare behöver inte verka här eller i länet men de ska ha en tydlig koppling till Östergötland. Exempel på det sistnämnda är till exempel Magnus Krepper och Per "Plura" Jonsson, två norrköpingssöner som slog igenom efter de hade flyttat härifrån.

Men möjligheterna att nominera är mycket större än så. Pristagaren behöver inte vara en person. Det kan också vara ett kollektiv: en förening, institution eller företag. Sådana exempel har blivit vanligare under senare år i Broocmanprisets historia: Musikföreningen Crescendo var först 2009. Och i fjol slog juryn, uppbackad av NT-läsare, till rejält. 2013 års pristagare var Norrköpings Stadsbibliotek och butiken Vaxkupan.

Artikelbild

| Broocmanpristagare 2010: Kerstin Holmer.

Så det finns stora möjligheter. NT:s läsare kan ta sig betydande friheter när man nominerar en potentiell pristagare. Ytterligare en av dem måste nämnas. Broocmanpristagare genom tidigare har ofta varit konstnärer av olika art – här kan nämnas den allra förste och fortfarande verksamme Broocmanpristagaren Herbert Blomstedt – eller kulturarbetare, de sistnämnda oftast kallade eldsjälar som verkat inom kulturlivet professionellt och ideellt. Som exempel på eldsjälar, naturligt nog populära kandidater, som fått priset kan nämnas lokalt välkända namn som Kerstin Holmer (Norrköpings Konstmuseum), Stig Jacobsson (Norrköpings Symfoniorkester).

Vill du stärka din kandidat? Lägg till en motivering, kort som lång, när du mejlar eller skriver ett brev med din kandidat.

Oanade möjligheter öppnar sig. Men valet av pristagare görs av NT:s jury som för varje år får ett både svårare och mer angenämt arbete. För antalet nominerade kandidater ökar från år till år.

En jurymedlem yttrade en gång med en suck: "Med dessa stadgar kan vem som helst få Broocmanpriset".

Artikelbild

| Broocmanpristagare 2008: Plura Jonsson. ARKIVBILD: INGELA NOrén

Varpå den dåvarande juryordföranden replikerade: "Men det är juryns uppgift att se till att inte vem som helst får det".