Vilken är den kulturpolitiskt viktigaste frågan i Norrköping?

– Vi i KD vill utöka Kulturskolan i Norrköping och minska köerna till den. Fler barn och unga ska nås. Kulturskolan driver kultur i skolan för årskurs 3 och 5 med rollspel, live och teater. Jag vet att man också vill komma ut i högstadiet. Det vore ett bra sätt att utöka Kulturskolans verksamhet för att nå fler elever. I nämnden tänker vi också alltid särskilt på hur man ska nå ut i områden som Hageby och Klockaretorpet. Ibland måste kulturen åka till dem som kanske inte tar sig in till stan. Det är något som vi är väldigt medvetna om. Vi ser också särskilt till flickors behov och önskemål.

Vad i dagens fördelning till kulturlivet i Norrköping vill ni prioritera om?
Artikelbild

| Eva Moberg (Kd).

– Det är en svår fråga eftersom medlen är begränsade och vi i Kristdemokraterna är väldigt försiktiga med kommunens medel. Vi tycker inte om skrytbyggen och säger till exempel nej till Ljuralänken. Vi vill inte lova saker som vi inte kan hålla. Där tänker jag till exempel på Hörsalen. Jag har själv varit konferencier där och den var en alldeles underbar anläggning. Men för att kunna använda den krävs en vaktmästare. Det är också en budgetfråga och frågetecken varifrån pengarna ska tas. Därför måste man vara noga med att kommunen inte har några jätteprojekt som slukar pengar.

Vilken är din största kulturupplevelse i livet?

– För mig är det en lätt fråga, men så är jag ju också ordförande i Kvartersteatern. För mig är det att se andra och mig själv utvecklas på scenen och som människa genom att arbeta tillsammans i en uppsättning. På senare år har jag insett jag måste helt enkelt få hålla på med teater. Det är en viktig del av mitt liv.