NT:s chefredaktör Mats Willner delade ut priset inför publiken som fyllde Konstmuseets foajé på ondagskvällen. Sonja Stenhammar fick nyutgåvorna av Broocmans nyutgivna hushållsböcker från 1730-talet.

– Jag kan inte tro att det är sant. Jag är så glad, för det här gör att tävlingen uppmärksammas på olika sätt, säger Sonja Stenhammar och visar upp medaljen.

Hon ser fram emot att utveckla Stenhammartävlingen, så att den når fler.

Artikelbild

| Medalj. Mats Willner hade också med sig Broocmans böcker och den traditionella medaljen.

– Vi får mycket beröm internationellt, men jag skulle önska att den sändes i svt nästa gång.

Ett annat projekt är att förlänga tävlingsveckan med mästarklasser.

– I så fall kan alla gå och lyssna på mästarkursen i sång här i Norrköping. Det är en upplevelse.

Sonja Stenhammar vet, hon har varit aktiv i sångtävlings-sammanhang sedan 1980-talet. Bland annat som jurymedlem på Voci Verdianefestivalen i Italien under sju år.

hon nämner i sitt tacktal att samarbetet med Norrköpings symfoniorkester är av yttersta vikt.

– Jag är också oerhört tacksam för det fantatastiska stöd musiktävlingen får av Norrköpings kommun, region Östergötland och ett flertal företag härifrån.

Priset delades ut första gången 1958, till dirigenten Herbert Blomstedt. Det blev hans första utmärkelse av många och just nu samarbetar han faktiskt med Sonja Stenhammar genom familjens Stenhammarsällskap, som träffades i Göteborg förra veckan.

– Han är så pigg och fungerar som fadder till sällskapet, berättar Sonja.

På så vis är en cirkel sluten, då den klassiska musiken fortsätter att hyllas och utvecklas genom deras gemensamma krafter.