Ny satsning på framtidens musiker

En ny satsning med tre konserter och en avslutande festival där bara ungdomar framträder.
Det blir snart verklighet i Finspång.
– Det är en chans att ge tillbaka till nästa generation, säger arrangören Andreas Johansson.

Finspångsbandet Wrath gör sin andra spelning under Påsklovsrocken.

Finspångsbandet Wrath gör sin andra spelning under Påsklovsrocken.

Foto: Mikael Grip

Finspång2025-02-09 21:00

Nyheten i korthet

  • Påsklovsrocken 2025, en musikfestival för och av ungdomar, kommer att äga rum i Finspång den 18 april.
  • Festivalen är organiserad av Andreas Johansson, som vill ge unga musiker en plattform att uppträda på och inspirera nästa generation musiker.
  • Johansson hoppas att festivalen kommer att bidra till att hålla Finspångs rika musikhistoria vid liv.

Efter att ha organiserat Finspång Rockfest i somras ligger Andreas Johansson inte på latsidan. Snarare tvärtom. Nu är han än mer motiverad att fortsätta kämpa för musikscenen i Finspång. Den här gången för alla över 15 år när Påsklovsrocken har premiär i mitten av april, en konsert för ungdomar av ungdomar.

– Det är lite synd om dem, när jag växte upp fanns det massor av spelningar att gå på som ungdom. Jag tycker att Finspång de senaste 15-20 åren tappat bort det kanske finaste vi har, nämligen livemusiken för kidsen. I dag finns inget förutom krogspelningar, där ungdomarna inte kommer in, det är lite sorgligt, berättar han.

undefined
"Att folk ställer upp och hjälper till, och det är verkligen stort. Det finns en gemenskap, som är svår att värdesätta eller förklara med ord hur mycket den varit värd", säger Andreas Johansson.

Han och Patrik Persson, som driver Hugo Finspång, var bestämda med att ett ungdomsband skulle få chansen att spela när de arrangerade Rockfest i somras. Det ungdomsbandet blev Wrath, som nu är klara för att spela på konserten i påsk. Att bandet fick ett så bra mottagande inspirerade Andreas till att starta en konsert där fler ungdomar får spela.

– Det var det första jag sa när vi anordnade festivalen: Vi ska ha ett band med kids, som ska få stå på en stor scen med grymt bra ljud och mycket publik. Det blev magiskt. Föräldrarna stod och grät och ungdomar stod utanför, de fick tyvärr inte komma in när de ville se sina vänner spela. Men nu får de chansen att se sina kompisar, säger han.

Andreas Johansson minns själv när han fick spela på Rockbageriet i Finspång i 14-årsåldern och hur mycket det betydde för musikintresset att få göra en debutspelning. Hans band fick spela sist, hur länge de ville, vilket slutade med att de körde samma låt flera gånger.

– Det betydde allt. Jag kommer ihåg känslan jag fick efter min första spelning, och känslan av att det rullade på. Att få spela tre gånger per år, gjorde också att vi höll igång och repade, testade att skriva egna låtar, som kompisarna sedan lärde sig. Det gav mig gåshud att se polarna sjunga med i mina låtar, säger han.

undefined
Målet är att Påsklovsrocken ska följas upp med Höstlovsrocken och sedan upplaga två av Påsklovsrocken. Allt avslutas sedan med att banden som spelat på konserterna får spela på en större festival.

Han hoppas att Påsklovsrocken blir en början för nästa generation att uppleva samma känslor som han en gång gjorde och på så sätt hålla den musikexport som Finspång har stått för historiskt vid liv.

– Vi får inte glömma att Finspång levererat musiker på löpande band. Vi har Patrik Isaksson, Robert Karlsson och Lars Palmqvist i Scar Symmetry, Patrik Selleby i Bloodbound och bröderna Lagrén i Grave som reser över hela världen för att spela, säger Andreas Johansson.

Karta: Kulturhuset Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!