Rekordmånga i årets Dokumentärfotosalong

Rekord i antal inskickade bilder, rekord i deltagande fotografer och rekord i bilder som visas på årets Dokumentärfotosalong.

"Det är otroligt många starka bidrag i år", säger Sara Grevlund, intendent, och Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets Museum, om årets Dokumentärfotosalong.

"Det är otroligt många starka bidrag i år", säger Sara Grevlund, intendent, och Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets Museum, om årets Dokumentärfotosalong.

Foto: Micke Pihlblad

Fotokonst2019-09-06 08:00

Temat för årets Dokumentärfotosalong på Arbetets Museum är "Ett annat sätt att se". Uppenbarligen en lockande utmaning för många fotografer, etablerade och oetablerade, för den tredje upplagan av Dokumentärfotosalong har slagit rekord på alla plan, Över 400 bilder skickades in av 86 olika fotografer. 56 stycken har antagits och sammanlagt 140 fotografier visas upp i år.

– Jag är djupt imponerad av kvalitén. Så här många riktigt duktiga fotografer har vi inte haft tidigare och det har varit ett tufft jobb för juryn, säger Arbetets Museums utställningschef Johanna Haverlind som också fungerat som juryns ordförande.

I juryn har också ingått Eva Dahlman, fotohistoriker och etnolog vid Centrum för fotografi och fotografen Märta Thisner.

– När vi gör urvalet är samtliga bidrag helt anonymiserade så vem som ligger bakom bilderna vet vi inte, säger Johanna Haverlind.

Årets tema fick besökarna på förra årets Kulturnatt ge förslag på. En procedur som Arbetets Museum tänker fortsätta med även i år inför nästa upplaga av Dokumentärfotosalongen.

– Det är väldigt blandat hur man tolkat årets tema och "Ett annat sätt att se" kan användas på så många sätt. Det handlar till exempel om vardagen, kärlek, kroppen, miljön och integration. Det har varit spännande att skapa en utställning med så många fotografier och motiv som tagits av olika personer med egna perspektiv och berättelser, säger utställningsintendent Sara Grevlund som jobbat med utställningen.

Under visningen av utställningen kommer tre stipendiater att utses i tre kategorier. Det handlar om Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild. Varje stipendiat får 5000 kronor vardera.

– Stipendierna delar vi ut under Dokumentärfotodagen 19 oktober, säger Johanna Haverlind.

Årets deltagande fotografer är spridda från hela landet och till rekordskörden kan Arbetets Museum också lägga rekord i antal bidrag från regionen. Tio stycken kommer från Östergötland. Aldis Ellertsdottir Hoff (Norrköping), Anton Vestling (Åby), Mats Gustafsson (Linköping), Birigitta NIlsson (Norrköping), Sophia Pernå (Motala), Dimitris Karamitros (Norrköping), Evy Rydergråd (Norrköping), Göran Rumenius (Kimstad), Owe Ellersten (Finspång) och Tilde Karlsson (Norrköping) har alla antagits till årets Dokumentärfotosalong.

Utställningen pågår 7 september-10 november.

Kristoffer Granath dokumenterade nedläggningen av kärnkraftverket i Barsebäck.
Kristoffer Granath dokumenterade nedläggningen av kärnkraftverket i Barsebäck.
Karta: Arbetets museum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!