En samtida karnevalskultur

Kjell-Åke Jansson skildrar bultande längtan och flykt undan vanligheten. I sommar visas hans fotoutställning "Burnout – bilder från Power Meet" på Löfstad slott.

Cowboy.  Flaggor och bilar. Vanliga attribut under Power Meet.

Cowboy. Flaggor och bilar. Vanliga attribut under Power Meet.

Foto:

Fotokritik2015-06-04 17:56

Power Big Meet i Västerås är världens största utomhusträff för amerikanska bilar och under de dagar som evenemanget pågår står 20 000 fordon uppställda på Johannisbergs flygfält.

Det första mötet hölls 1978 och de senaste 20 åren har Kjell-Åke Jansson funnits på plats för att fotografera.

Men om större delen av bilträffen är en prydlig tillställning, så har han intresserat sig för raggarlivet på campingen och det påminner snarare om den medeltida karnevalskultur som Michail Bachtin skildrat i en rad böcker. I sommar visas utställningen "Burnout – bilder från Power Meet" på Löfstad slott och den skildrar ett tillstånd befriat från de etikettsregler som gäller utanför området.

Känsliga personer kan säkert provoceras av den hämningslösa utlevelsen, som är ett uppror mot alla vanliga föreställningar om idyll. En dekal över vindrutan på en hårt åtgången jänkare levererar den felstavade uppmaningen "Våga vara äklig" och den kan nog gälla som ett slags programförklaring.

Sunkigheten har upphöjts till norm och de flesta gör sitt bästa för att uppfylla kraven. Många bär spår av att ha rumlat runt i leran på campingen, andra har däckat av det alltför hårda festandet och ligger utslagna i sina rostskadade fordon. Det är också en uppvisning av tatueringar och andra kroppsprydnader, men det ger också möjligheter till olika rollspel. En av Kjell-Åke Janssons fotografier visar en ung man i militärhjälm och nazisymboler. Möjligen speglar det hans politisak hemvist, men tillställningen påminner också om en stor maskerad där alla får utlopp också för sådant som är förbjudet i vanliga fall.

Campingen verkar inte vara den givna platsen för genusdiskussioner, men några av bilderna visar unga män som klätt sig i kvinnokläder.

Andra attribut är 50-talsfrisyrer, amerikanska flaggor, sydstatsemblem, plastdunkar, spritflaskor och en del sexleksaker.

Martin Hedén har skrivit texterna på utställningen och i en av dem påpekar han att det rör sig om tydlighet. Visserligen kan det vara fördomsfullt, men något i bilderna säger också att det handlar om en flykt undan komplikationer och längtan efter ett tillstånd där alla identiteter är lätta urskilja. Under allt finns kanske en längtan om gemenskap, men ironiskt nog tycks den bara uppstå under en tillfällig exil från vanligheten.

Kjell-Åke Jansson är bra på att fånga både halvt karikatyrmässiga och äkta uttryck för de här drömmarna. Mycket är rätt "äkligt", men man finner också några ögonblick av ömsinthet som visar att det finns en bultande längtan i det kaosartade.

Fotografi

Burnout – bilder från Power Meet

Kjell-Åke Jansson

Löfstad slott

Utställningen pågår tom 6 september

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!