Cirkusartisterna och paret Magali Bancel och Mattias Lindström skapade högtflygande planer under pandemin, lät bygga en 18 meter hög rigg på Noss gamla fabriksområde på Butängen under försommaren och började en unik resa med sin show med sikte på just Kulturnatten.
Den är här nu.
Tre kvällar i rad vid 20.00 (det är fri entré) är Norrköping värd för Sveriges senaste, största och spännande cirkussatsning.
Det sker på en plats, där många av dagens artister en gång började sin karriär. De historiska vingslagen – i takt med musiken signerad Martin Orraryd (slagverk), Johan Wiklund (trombon) och Delphine Constantin Reznik (harpa) – kramar om hela fältet. När kvartetten Mira Leonard, Elsa Näslund, Anna Gehlin och Emelie Sandberg klättrar, springer och flyger högt uppe i luften ser de skylten på en röd byggnad lite längre bort med orden "Norrköpings Ungdomscirkus".
Cirkusartisterna är hemma igen.
Showen tar vår hyllade Kulturnatt till en ny nivå.
"Vi börjar i Norrköping, men världen är målet... Det är dit vi siktar med den här showen. Vår bransch är nyfiken på oss. Det kommer hit många under dagarna och tittar", säger Magali.
"...och häromdagen blev vi inbjudna till en av världens största cirkusmässor i Kanada, där vi blir Sveriges bidrag. Det är spännande. Vi filmar det vi gör här och skickar dit."
"CIRK-L – Sinfonia Volante", som är namnet på kompaniet och showen, fick tidigare i veckan medel ur Fenixfonden. Den inrättades för att hjälpa igång livebranschen i coronapandemins spår.
"Den här satsningen blev så mycket större än vi hade tänkt oss så det var verkligen ett välkomnat besked. Vi kan andas lugnt igen, jobba på och ta vår tanke vidare. Det hade nog inte varit möjligt utan stödet".
Fem ord ger en vink om föreställningen.
"Nyskapande, högtflygande, akrobatisk, musikalisk och drömskt... Den är byggd på tre olika akter, som tar oss genom livets olika faser. Det känns superspännande", säger Magali innan plötsligt Martin Orraryd kastar sig ut i det blå och spelar på sina trummor uppe på riggen.
"De gör konster i luften under tiden de spelar också..."
Hisnande är ordet.
Årets program för Kulturnatten borgar för en rekordartad folkfest, när 10 000-tals människor ger sig ut och "kulturar" i tre dagar. Det är ju med viss vånda och oro jag skickar ut en krönika med rubriken "Det här får du inte missa på Kulturnatten", när jag vet att jag kommer missa så mycket bra i alla fall.
Men, som min gode vän och dramatikern "Mankan" Nilsson brukar säga.
"Det ordnar sig. Vi skojar i morn..."
Här är i alla fall en massa andra tips för årets häftigaste helg.
Almas läte levererar nostalgirock med låtar från 1960- och 1970-talet på Hemgården (fredag 18.30),
Museipedagogen Ellika Kyndel berättar om biografer, som funnits i Norrköping, under rubriken "Norrköpings vita dukar" på Cnema vid tre tillfällen (fredag 17.00, lördag 14.30 och söndag 14.30).
Konstnärnen Daniel Jouseff gästar Ståhl Collection med sin performance "Inferno" (fredag 17.00-18.00 och lördag 11.00-15.00).
To Decay bjuder in till sin egen konstrunda i kvarteret Knäppingsborg hela helgen.
"Låt kärleken slå rot" är en konsert med sånger av Ted Gärdestad med S:t Olofs församlingskör i Matteuskyrkan (lördag 19.30).
Peter Kristensson guidar i Det medeltida Norrköping till de medeltida kyrkorna, borgen, rådhuset och kvarnarna med samling på Gamla Torget (lördag 13.00).
Promenad med konst blir det, när Konstmuseet visar de offentliga verken längs Drottninggatan med start på Kristinaplatsen (lördag 14.00).
Blå Kaktus och Crescendo bjuder in till blues- och jazzkväll med Blå Kaktus Blues Pub i kulturkvarteret Hallarna (lördag 17.00).
Östgötateatern har öppet hus i kostymateljén och kostymförrådet i kulturkvarteret Hallarna (lördag 11.00-14.00).
Norrköpings Ångbåtsförening tar med den nyfikne på åkturer med ångslupen Moa af Norrköping, som utgår från kajen vid Gubbens Trädgård. De kör från klockan 11.00 tills ångan tar slut (100 kronor för vuxen och 50 kronor för barn 5-15 år).
Kulturkvarteret Hallarna firar 30 år och har fullmatat program hela helgen.
Crazy Pictures och UFO Sveriges ordförande Claes Svahn möts i ett samtal om hur filmen "UFO Sweden" kom till på Cnema (lördag 16.00, 17.00 och 18.00).
Till sist.
De här dagarna är, som den kulturamatör jag verkligen är, lika kittlande som spännande. Jag har försökt lägga någon form av en tydlig plan för mitt "kulturnattande", men som alla andra år kommer det räcka med ett par bekväma och bra skor så löser kulturen resten åt oss.
Vi ses där ute.