Topp 5-restaurangerna – här är personliga favoriterna

Gourmetpizza i Igelfors, vegansk mat under en trappa, kronprinsessan Victorias favoritkrog i skärgården och en smakrik get. Krogkollen har besökt 32 restauranger i vårt närområde och behöver nu ta ett välbehövligt sommarlov.

Tony Ertas driver Urbane Goat. Resturangen är redaktörens nummer ett på topplistan.

Tony Ertas driver Urbane Goat. Resturangen är redaktörens nummer ett på topplistan.

Foto: Joakim Blomqvist

Krönika2022-06-17 19:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krogkollen

Innan det är dags för hängmattan och ännu mer välsmakande mat kommer en liten summering av den första säsongen av serien. Responsen från er läsare har varit enormt fin. Många har läst, kommenterat, tipsat och berättat om era personliga favoriter. 

Anledningen till att vi startade serien är att det kulinariska utbudet i Norrköping med omnejd fullkomligt har exploderat i smaksensationer de senaste åren. Som redaktör för serien har mina besök bara gjort mig ännu mer imponerad. Proffsigt, genomtänkt och med en variation som passar de flesta smaklökar och plånböcker. 

undefined
Moules frites: Gräddkokta blåmusslor, vitlök, vitt vin, fänkål, chili, pommes och aioli på Harrys.

I serien har jag valt att inte recensera eller sätta betyg. Anledningen är enkel. Jag är av den åsikten att man i så fall ska vara en utbildad och helst fenomenal kock och restauratör. Det är inte jag, även om jag både älskar att laga och äta mat. Nu vill jag dock göra en subjektiv summering av de ställen som har imponerat eller överraskat mig mest. Så här kommer min, högst personliga topp fem-lista.

5) Selims: Selim Kalpak är grillmästaren som flyttade till Norrköping för att följa sin dröm att driva sin egen restaurang. Många har redan hittat hit, men fortfarande känns det som att fler borde upptäcka denna orientaliska kolgrill. Restaurangen värnar om de genuina smakerna från hemlandet Turkiet. Klassiska rätter med lamm, nötkött, kyckling eller grönsaker.

4) Enoteket: Lokalen, maten, vinet och upplevelsen är av klass. Den italienska maten har alltid legat mig varmt om hjärtat och här gör man det riktigt bra. En enkel pasta, pizza med aktivt kol eller varför inte min favorit, långtidsbräserade oxkinder i rödvin. Här lagas allt med en väldigt stor skicklighet.

3) Skrymslet under trappan: Jag tycker om kött, sån är jag. Även om jag på senare år blivit aningen bättre på ibland beställa andra alternativ så tar det lite emot. Skrymslet är den veganska restaurangen som har fått mig att inse hur god mat utan kött kan vara. Har man fått mig, killen som tillsätter bacon till en pasta aglio e olio, att uppskatta den typen av mat så gör man något väldigt rätt.

2) Pizzamakarna: Vem trodde att Sveriges charmigaste pizzeria skulle ligga i Igelfors? Inte jag i alla fall. Nu har jag så klart inte besökt alla, men jag törs lova att detta ställe är svårslaget. I en kombination av kreativitet, hållbarhet och kärlek till maten rekommenderar jag starkt en liten utflykt till krogen i skogen.

1) Urbane Goat: Alla krögare som jag har intervjuat har fått välja en restaurang som de själva gärna besöker privat. "Geten" valdes överlägset flest gånger och jag förstår varför. Lekfull, smakrik och spännande mat har gjort Tony Ertas ställe till en pärla på Norrköpings matscen. Har du inte testat, gör det!

undefined
Steak Minute på hängmörad östgötsk ryggbiff, sauce béarnaise, tomatsallad, rödvinssky och pommes frites på Butlers.

Att göra denna lista var allt annat än enkelt. Norrköping är en otroligt bra matstad och i princip alla ställen jag har besökt hade varit värdiga en plats i toppen. Krogkollen kommer att återvända till hösten och ni får mer än gärna skicka mig era förslag om krogar jag borde ta en koll på. Kriteriet är att restaurangen ska ha kvällsöppet och inte vara en traditionell pizzeria eller gatukök. Jag ser fram emot alla era förslag och förhoppningsvis kan ni tipsa mig om ställen jag inte ens visste fanns.

Trevlig sommar och glöm inte bort att besöka våra härliga restauranger.