Gasten: Härligt krämig efterrätt

Efterrätten är krämig och väntetiden lång på Gasten, tycker NT:s testpatrull.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2008-10-03 00:16
Inriktning: Familjer och teatergäster verkar utgöra majoriteten av gästerna. Utbud: Harmonisk fördelning av kött- och fiskrätter. Pasta och vegetariskt alternativ på menyn. Miljö: Huvudtemat i lokalen är maritimt, med blåfärgad klädsel på stolarna, mässingsdetaljer, tavlor med knopar och fisknät i taket. Orangea väggar som till hälften är målade i vinrött, med bruna lister, utgör en rätt udda färgkombination. Bra stoppade stolar med hög rygg var behagliga att sitta på. Uteservering: Ja. Toaletter: Endast ränna på herrarnas. Garderober: Ja, kostnadsfritt. Priser: Förrätter från 69 kronor, varmrätt från 139 kronor, desserter från 63 kronor. Smak och upplägg: Förrätten: Gastens tonfisk carpaccio, ruccola, balsamicokräm, pinjenötter, parmesanost: Vackert upplagt på en stilren, fyrkantig tallrik. Skivorna av tonfiskcarpaccion var alldeles för tjockt skurna (en carpaccio är normalt lövtunn) och smaken kunde förhöjts genom lite mer salt och peppar. Pinjenötterna saknades. Rätten lämnades halväten på grund av de alldeles för tjockt skurna skivorna. Gastens kräftröra: Brödet hade vunnit på att rostas. De få kräftstjärtarna vilade i en grynig massa med dill och smakade aningen metallisk. Huvudrätten: Surf  &  Turf: Lamm och en halv vitlöksgratinerad hummer balsamicosky, cognac spetsad hummersås, smörstekta champinjoner: Namnet på denna huvudrätt lät spännande, men levde inte upp till förväntningarna. Lammkotletten hade en udda, torr konsistens. Denna rätt serverades med en söt balsamicosås. Hummern upplevdes torr och smaklös. Till rätten serverades en fin friterad och frasig örtpotatis. Om det fanns något ess i denna rätt, så var det kräftan som vackert dekorerade anrättningen. Fisksymfoni, två olika fisksorter, wokade grönsaker basilika & grevéost sås, kryddig vitvinssås, skaldjur: Denna rätt serverades med två olika sorters såser som prydde varsin halva av tallriken. Basilika- och grevéostsåsen hade en mycket märklig ljusbeigegrön färg, som såg direkt oaptitlig ut vid första anblick och smakade lamt. Laxfilén var torr i konsistensen. Den pressade potatisen som gästen själv får portionera, måste läggas direkt på såsen, eftersom hela tallriken var täckt av de två såserna. Räkorna var vattniga och smaklösa. Någon symfoni i denna rätt var det inte tal om. Dessert: Kockens överraskning: Vi gillar överraskningar, så vi var spända av förväntan vad som komma skulle. Överraskningen bestod av en hallonsorbékula i en djup tallrik, serverad med flytande, varm choklad. Den flytande chokladen hade en len och fin smak av choklad och hallonsorbén var det heller inget fel på. Kocken får nog dock inventera överraskningsförrådet om gästen ska uppleva desserten som en överraskning. Fudge med vaniljglass och färsk frukt: Snyggt upplagt med en rejäl och perfekt skuren fudge, vackert dekorerad med en halverad passionsfrukt och två mangoskivor. Härligt krämig och god chokladsmak som tillsammans med de söta smakerna från mango och passionsfrukt, utgör Gastens triumfkort under denna middag.

Service: Efter att ha sökt ögontakt med servispersonalen och själva tagit initiativet till att fråga om bord fanns ledigt, visades vi till bordet på ett något lojt sätt. Fick vänta en hygglig stund på att få beställa samt att få rätterna serverade. 

Plus: Kostnadsfri garderob.
Minus: Den långa väntetiden.

Gasten

Bråddgatan 14, 011-12 01 40

Öppettider:
Måndag, tisdag 16.00 -22.00 Onsdag - lördag 16.00 - 23.00
Söndag 14.00 - 20.00

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!