Produktionsbolaget Kojan Film i Norrköping får 350 000 kronor i produktionsstöd från Svenska Filminstitutet. Därmed kan Kojan färdigställa sin kortfilm "Lost in the Sky".
– Bidraget är helt avgörande för vår del. Utan det hade vi aldrig kunnat gå i hamn med projektet, säger Kojans Simon Öster som regisserar "Lost in the Sky".
Redan 2016 inledde Kojan Film, som till vardags mest ägnar sig åt reklamfilm, arbetet med sin första "riktiga" spelfilm. Då med inledande stöd från Norrköpings Filmfond. Samtidigt har man inte valt den lättaste vägen. "Lost in the Sky" är en Science fiction-film som utspelar sig i rymden. Något som krävt en hel del tekniska lösningar. Inte minst som Kojan valt att inte fokusera på dataanimationer utan snarare jobbat på "gammalt" sätt.
– Vi är varken bakåtsträvare eller teknikfientliga. Men nu har vi velat göra en film med en mer praktisk och utforskande metod. För att skapa en organisk känsla. Vi har själva byggt både roboten som spelar huvudrollen och de rymdskepp som används, säger manusförfattaren Kevin Gullberg.
"Lost in the Sky" handlar om en räddningsrobot, ensam i rymden, som letar efter någon att rädda och därmed själv uppfylla sitt syfte.
– Alla rymdscener är inspelade i ett akvarium som vi fyllde med olika vätskor för att skapa den rätta miljön med galaxer och stjärnor. Varje enskild filmruta utgår från något som vi själva har byggt. I filmen ser rymden oändlig ut, men egentligen är den inspelad i vårt trånga förråd. Inspelningen har tagit lång tid. Det positiva är att vi har lärt oss mycket under processen, säger Kojans tredje medlem Carl Lohman.
De tekniska lösningarna och fantasifulla idéerna till trots – storyn kommer alltid först.
– Inget effektspektakel spelar någon roll så länge inte manuset håller. Jag tycker att vi har lyckats med båda delarna. Ännu återstår en del arbete men vi hoppas att filmen ska vara klar och redo att visas på någon festival senare i år, säger Kevin Gullberg.
Kojan Film har sökt bidrag från Svenska Filminstitutet tidigare. Två gånger har det blivit nobben innan man nu fick ja och därmed kan gå i mål med hela projektet.
– Nu känner vi ett extra ansvar att filmen verkligen blir bra eftersom vi får statliga pengar. Samtidigt är vi noga med att följa våra egna tankar. Man får inte försöka anpassa sig efter vad andra vill. Då blir det inte bra, säger Simon Öster.