Följ med in – när de kontrollerar om krogarna i stan sköter sig

De väcker uppmärksamhet. Och de är kanske inte alltid uppskattade. Men kommunens alkoholinspektörer gör en viktig insats under sina tillsynsbesök på krogen – speciellt i samband med skolavslutningar.

Tillsyn pågår. Alkoholinspektörerna Monica Palombo och Jessica Tagesson har sällskap av två uniformerade poliser när de gör ett tillsynsbesök på Trädgårn.

Tillsyn pågår. Alkoholinspektörerna Monica Palombo och Jessica Tagesson har sällskap av två uniformerade poliser när de gör ett tillsynsbesök på Trädgårn.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2024-06-07 18:00

Nyheten i korthet

  • Kommunens alkoholinspektörer genomför regelbundna, oanmälda besök på restauranger och barer för att säkerställa att alkohollagstiftningen efterföljs, särskilt under skolavslutningar.
  • Inspektörerna kontrollerar bland annat berusningsgraden hos gästerna, vem det serveras alkohol till, den allmänna ordningen och om det finns ett varierat utbud på menyn som lagen kräver.
  • Om inspektörerna upptäcker att en gäst blivit serverad alkohol trots att hen inte har åldern inne, tar de kontakt med den person som är serveringsansvarig. Det är serveringsansvarigas skyldighet att kontrollera legitimation och bedöma om det är lämpligt att gästen dricker mer alkohol.

Blickarna vänds direkt mot oss. När kommunens alkoholinspektörer Monica Palombo och Jessica Tagesson i sällskap med två uniformerade poliser – samt med en NT-reporter i släptåg – kliver upp på Trädgårns uteservering är det många som hajar till.

Bland de välklädda gästerna – många med klassiska vita studentmössor på huvuet – sticker vi ut. Monica Palombo är van vid uppmärksamheten.

– Folk går till restauranger och krogar för att ha trevligt. Vi försöker att störa så lite som möjligt när vi gör våra tillsynsbesök, säger hon.

"Folk går till krogen för att ha trevligt, vi försöker störa så lite som möjligt när vi gör våra tillsynsbesök", säger Monica Palombo.
"Folk går till krogen för att ha trevligt, vi försöker störa så lite som möjligt när vi gör våra tillsynsbesök", säger Monica Palombo.

Med beviljade serveringstillstånd för alkohol som utgångspunkt kollar alkoholinspektörerna att krogarna följer lagstiftningen enligt alkohollagen. En gång i månaden gör de sina slumpvalda och oannonserade besök. 

– Vissa restauranger besöker vi utan poliser. Men vid krogar och speciellt vid den här årstiden, när skolorna slutar, är polisen med. Det är bara polisen som kan be gästerna att visa legitimation, säger Monica Palombo.

Vad tittar ni på?

– Det är lite olika beroende på vilket ställe vi besöker. Den här perioden är det främst berusningsgraden och vem det serveras alkohol till. Överlag tittar vi mycket den allmänna ordningen; känns det tryggt och säkert? Ibland tittar vi också på menyerna, finns det ett varierat utbud som lagen kräver?

Då det är tidigt på kvällen har det ännu inte samlats så många gäster på Trädgårn - vilket gör att man har en bra överblick av hela uteserveringen.
Då det är tidigt på kvällen har det ännu inte samlats så många gäster på Trädgårn - vilket gör att man har en bra överblick av hela uteserveringen.

– Man får vara salongsberusad på krogen. Men man får inte vara så berusad att man inte kan ta sig hem utan hjälp.

Kan ni ingripa om ni ser något som inte är okej?

– Om det exempelvis är något som blockerar en nödutgång ser vi till att det ordnas med en gång. Senaste gången hade vi sällskap av personal från räddningstjänsten, de har ju bäst koll på den typen av säkerhetsfrågor.

Inför varje stopp går kommunens tjänstemän och polisen en genomgång av den aktuella krogen enligt serveringstillståndet.
Inför varje stopp går kommunens tjänstemän och polisen en genomgång av den aktuella krogen enligt serveringstillståndet.

Vad händer om ni misstänker att man serverat till minderåriga?

– Om polisen upptäcker att en gäst blivit serverad alkohol trots att hon eller han inte har åldern inne tar vi kontakt med den person som är serveringsansvarig. Varje restaurang har flera som är serveringsansvariga, vi har med oss personalinformation när vi gör vår tillsyn.

– Det är viktigt att poängtera att det aldrig är gästens fel. Det är de serveringsansvariga som ska ta legitimation och göra en bedömning om det är lämpligt att gästen dricker mer alkohol, säger Jessica Tagesson.

Efter alla besök fyller Monica Palombo och en av poliserna i de protokoll man har med sig.
Efter alla besök fyller Monica Palombo och en av poliserna i de protokoll man har med sig.

Enligt alkohollagen ska den som är serveringsansvarig kunna överblicka hela serveringsområdet, ha tillräckliga kunskaper i alkohollagstiftningen för att kunna sköta sin uppgift och befinna sig på serveringsstället under hela öppettiden.

När vi gått ett par varv på Trädgårns stora uteservering skriver alkoholinspektörerna och polisen ett protokoll.

– Vi har en standardmall som vi fyller i, förklarar Monica Palombo.

Hur blir utlåtandet?

– Det såg bra ut. Än så länge är det inte så mycket folk, man har en god översikt över hela uteserveringen och dessutom är det ju fortfarande ljust.

Alkoholinspektörerna och polisen tar ett snack med ansvariga på Trädgårn. "De gör det jobb de ska göra. Det är en del av restaurangbranschen", säger Malek Ertas, en av krögarna.
Alkoholinspektörerna och polisen tar ett snack med ansvariga på Trädgårn. "De gör det jobb de ska göra. Det är en del av restaurangbranschen", säger Malek Ertas, en av krögarna.

Under tillsynen på Trädgårn pratar Monica och Jessica lite med Malek Ertas – en av ägarna. NT byter även några ord med honom.

– Det är bra att de kommer och kollar hur det ser ut. De gör det jobb de ska göra och det är en del av restaurangbranschen, säger Malek Ertas.

Vår vandring går vidare genom nöjesstaden Norrköping. Nästa stopp blir Hugo Stekhus Klubb & Bowling. Det är en fin försommarkväll och många har ledigt dagen efter. Det är gott om folk som sitter, står i baren eller dansar på uteserveringen.

Även här blir det ett par varv. Monica och Jessica går runt och stämmer av läget. Inspektörerna har inget att anmärka på.

Med bara ett par dagar kvar till skolavslutningen är det fullt med studenter på stadens krogar. "Den här perioden är det främst berusningsgraden och vem det serveras alkohol till", säger alkoholinspektören Monica Palombo.
Med bara ett par dagar kvar till skolavslutningen är det fullt med studenter på stadens krogar. "Den här perioden är det främst berusningsgraden och vem det serveras alkohol till", säger alkoholinspektören Monica Palombo.

Kvällen när NT får följa med finns det tiotal inplanerade besök.

– Men vi få se hur många vi hinner med. Det beror lite på vad som händer, säger Monica Palombo.

Vad är det värsta du har sett under dina besök?

– För ganska många år sedan gjorde vi ett gemensamt besök tillsammans med polisen och räddningstjänsten. När vi kom in på restaurangen satt ägaren och drack alkohol tillsammans med tre gäster. Då reste sig ägaren upp på ostadiga ben och frågade vad vi ville ha att dricka. 

– Jag frågade ägaren om han inte såg vilka vi är, då sa han att de kunde erbjuda piroger. Efter det valde ägaren att springa ut från krogen, polisen och räddningstjänsten sprang efter, men hittade inte ägaren.

– Jag och min kollega sa åt gästerna att det nog var bäst att de lämnade krogen. Vi ringde till ett vaktbolag som fick komma och låsa krogen. Serveringstillståndet återkallades och ägaren erbjöds hjälp för sitt alkoholmissbruk, säger Monica Palombo.

Serveringstillstånd

För att få serveringstillstånd i Sverige krävs att personer med betydande inflytande i verksamheten (finansiärer med flera) är lämpliga att utöva verksamheten. 

Det innebär bland annat att man inte får förekomma i belastningsregistret eller misstankeregistret hos polismyndigheten eller ha obetalda skatter, tidigare konkurser med mera. 

Den som söker ska även visa att hon eller han har kunskaper i alkohollagstiftningen genom att avlägga kunskapsprov hos livsmedelsenheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!