Blickarna vänds direkt mot oss. När kommunens alkoholinspektörer Monica Palombo och Jessica Tagesson i sällskap med två uniformerade poliser – samt med en NT-reporter i släptåg – kliver upp på Trädgårns uteservering är det många som hajar till.
Bland de välklädda gästerna – många med klassiska vita studentmössor på huvuet – sticker vi ut. Monica Palombo är van vid uppmärksamheten.
– Folk går till restauranger och krogar för att ha trevligt. Vi försöker att störa så lite som möjligt när vi gör våra tillsynsbesök, säger hon.
Med beviljade serveringstillstånd för alkohol som utgångspunkt kollar alkoholinspektörerna att krogarna följer lagstiftningen enligt alkohollagen. En gång i månaden gör de sina slumpvalda och oannonserade besök.
– Vissa restauranger besöker vi utan poliser. Men vid krogar och speciellt vid den här årstiden, när skolorna slutar, är polisen med. Det är bara polisen som kan be gästerna att visa legitimation, säger Monica Palombo.
Vad tittar ni på?
– Det är lite olika beroende på vilket ställe vi besöker. Den här perioden är det främst berusningsgraden och vem det serveras alkohol till. Överlag tittar vi mycket den allmänna ordningen; känns det tryggt och säkert? Ibland tittar vi också på menyerna, finns det ett varierat utbud som lagen kräver?
– Man får vara salongsberusad på krogen. Men man får inte vara så berusad att man inte kan ta sig hem utan hjälp.
Kan ni ingripa om ni ser något som inte är okej?
– Om det exempelvis är något som blockerar en nödutgång ser vi till att det ordnas med en gång. Senaste gången hade vi sällskap av personal från räddningstjänsten, de har ju bäst koll på den typen av säkerhetsfrågor.
Vad händer om ni misstänker att man serverat till minderåriga?
– Om polisen upptäcker att en gäst blivit serverad alkohol trots att hon eller han inte har åldern inne tar vi kontakt med den person som är serveringsansvarig. Varje restaurang har flera som är serveringsansvariga, vi har med oss personalinformation när vi gör vår tillsyn.
– Det är viktigt att poängtera att det aldrig är gästens fel. Det är de serveringsansvariga som ska ta legitimation och göra en bedömning om det är lämpligt att gästen dricker mer alkohol, säger Jessica Tagesson.
Enligt alkohollagen ska den som är serveringsansvarig kunna överblicka hela serveringsområdet, ha tillräckliga kunskaper i alkohollagstiftningen för att kunna sköta sin uppgift och befinna sig på serveringsstället under hela öppettiden.
När vi gått ett par varv på Trädgårns stora uteservering skriver alkoholinspektörerna och polisen ett protokoll.
– Vi har en standardmall som vi fyller i, förklarar Monica Palombo.
Hur blir utlåtandet?
– Det såg bra ut. Än så länge är det inte så mycket folk, man har en god översikt över hela uteserveringen och dessutom är det ju fortfarande ljust.
Under tillsynen på Trädgårn pratar Monica och Jessica lite med Malek Ertas – en av ägarna. NT byter även några ord med honom.
– Det är bra att de kommer och kollar hur det ser ut. De gör det jobb de ska göra och det är en del av restaurangbranschen, säger Malek Ertas.
Vår vandring går vidare genom nöjesstaden Norrköping. Nästa stopp blir Hugo Stekhus Klubb & Bowling. Det är en fin försommarkväll och många har ledigt dagen efter. Det är gott om folk som sitter, står i baren eller dansar på uteserveringen.
Även här blir det ett par varv. Monica och Jessica går runt och stämmer av läget. Inspektörerna har inget att anmärka på.
Kvällen när NT får följa med finns det tiotal inplanerade besök.
– Men vi få se hur många vi hinner med. Det beror lite på vad som händer, säger Monica Palombo.
Vad är det värsta du har sett under dina besök?
– För ganska många år sedan gjorde vi ett gemensamt besök tillsammans med polisen och räddningstjänsten. När vi kom in på restaurangen satt ägaren och drack alkohol tillsammans med tre gäster. Då reste sig ägaren upp på ostadiga ben och frågade vad vi ville ha att dricka.
– Jag frågade ägaren om han inte såg vilka vi är, då sa han att de kunde erbjuda piroger. Efter det valde ägaren att springa ut från krogen, polisen och räddningstjänsten sprang efter, men hittade inte ägaren.
– Jag och min kollega sa åt gästerna att det nog var bäst att de lämnade krogen. Vi ringde till ett vaktbolag som fick komma och låsa krogen. Serveringstillståndet återkallades och ägaren erbjöds hjälp för sitt alkoholmissbruk, säger Monica Palombo.