Inhopparen fick chansen till något eget: "Jätteläskigt"

I åtta år har det plingat på ringklockan från köket när nystekta puckar levererats ut till gästerna på Burgers and Bangers. Men ägaren Stellan Linde, vars personlighet står som tapetserad över hela stället, hade innan öppningen aldrig varit en burgarfantast. Ändå har restaurangen stått sig stadig när andra burgarsatsningar etablerats i stan.

Drinks are served!

Drinks are served!

Foto: Saga Helin

Norrköping2023-10-12 19:00

Krogkollen

Innanför en robust dörr med järnhandtag finns Burgers and Bangers. Sedan 2015 har Stellan Linde och hans personal serverat burgare här. Eller ja, tidigare på en annan adress med sämre fläktar, men det kommer vi till sedan.

Först behöver vi backa bandet till 2013. Det var året som Stellan Linde fick erbjudandet om att vara med och starta upp restaurangen. Var han då arbetade är något svårt att ge raka svar på.

– Jag var där jag behövdes, kan man säga. En tisdag på ett ställe, en torsdag på ett annat. Där bränderna behövde släckas fick jag hoppa in, säger Stellan Linde.

Drinks are served!
Drinks are served!

Hur var det att få erbjudandet om något eget?

– Jätteläskigt. Jag går helhjärtat in i allt jag gör, och jag tänkte nog att man inte kunde bry sig mer än vad jag gjorde då. Det visade sig att det fanns flera nivåer till, när man är med och skapar någonting från grunden.

Stellan beskriver att han har ett extremt kontrollbehov, vilket blev en utmaning när portarna skulle öppnas.

– Människor i min närhet var rädda att jag skulle jobba ihjäl mig.

Hur har det gått då? Har du kunnat ta ett steg tillbaka?

– Covid-åren lärde mig faktiskt det. Man blev tvungen att ha ett lugnare tempo och det har hängt med mig efteråt också.

Ett lugnt tempo var dock ingenting man såg skymten av när det var dags för öppning.

"Människor i min närhet var rädda att jag skulle jobba ihjäl mig".
"Människor i min närhet var rädda att jag skulle jobba ihjäl mig".

– Det var helt galet när vi öppnade. Folk visade stort intresse direkt.

Han berättar att de sedan start varit lyckligt lottade att kunna arbeta på ett "amerikanskt vis".

– Det innebär att jag har kunnat ha personal som ansvarat för olika områden i restaurangen i en större utsträckning än vad som kanske är vanligt. Det blir som ett stort kugghjul, men det innebär ju också att det behöver komma gäster, annars blir någon stillastående, säger han.

De amerikanska influenserna var någonting som redan i uppstarten var på kartan.

– Det växte fram i mig tidigt. Jag fick tillbaka känslor från min ungdom när jag åkte skateboard och lyssnade på hiphop. Det var den känslan jag ville att man skulle få här, säger han.

Restaurangen öppnade 2015.
Restaurangen öppnade 2015.

Snoop Dogg i högtalarna och graffitimålade väggar är två av de saker som bidrar till det.

– Vid första anblick känns det nog som ett "grabbhängsställe". Det var nog också det vi tänkte att det skulle bli först, men om jag står här en lördag och tittar ut över borden är det jätteblandat. Några på en första dejt, en barnfamilj, kompisgänget. Det känns superkul, säger han.

För tre år sedan flyttade restaurangen 75 meter, från Drottninggatan till Trädgårdsgatan. Var anledningen ett bättre läge, större ytor eller utlöpt hyreskontrakt? Nej. Dåliga fläktar.

– Den största anledningen var våra dåliga fläktsystem. Folk gick härifrån och luktade hamburgare. Vi försökte länge lösa problemet, men det gick inte, då blev en flytt det bästa alternativet.

I ett dubbelvikt ark som till utseendet påminner om ett gammalt nummer av New York Times hittar man restaurangens meny.

– Vi ändrar den kanske två gånger om året, men då är det små justeringar. Det som ändras kontinuerligt är månadens burgare.

Klart för bordsservering.
Klart för bordsservering.

Den förste varje månad avslöjas vilken burgare som ska få en stund i rampljuset.

– 84 unika burgare gjorde vi innan vi gjorde en favorit i repris. Nu i oktober är det vår 100:e månadens burgare.

Hur planeringen går till för konceptet varierar från tid till tid.

– Vissa gånger har vi det klart inför kommande månader, någon gång har jag vaknat i natten på den siste den månaden och tänkt "shit, det är den förste imorgon!". Då var det bara att börja googla. Roligt nog blev den en succé, till skillnad från andra som man kanske lagt massor av tid och planering på.

Kanske är det månadens burgare, chorizoburgaren eller pommes frites med en övergenerös mängd ost som lockar gästerna hit. Eller konceptet som Stellan själv alltid varit fäst vid – mat på bröd.

Burgars and Bangers blev det första stället som Stellan Linde öppnat.
Burgars and Bangers blev det första stället som Stellan Linde öppnat.

– Ja, jag kan nog säga att jag aldrig varit en burgarfantast egentligen. Jag gillar mat på bröd, säger han.

Han fortsätter.

– Alltså, pizza, bruschetta. Där du har någonting på tallriken som du kan äta i en tugga. Att det blev just burgare vi satsade på, var mest att det kändes rätt i tiden.

Men du måste ha ätit en del burgare under åren ändå?

– Oj, ja. Speciellt vid uppstarten, nu blir det nog bara två om dagen, skrattar Stellan.

Burgers and Bangers

Öppettider: Måndag stängt, tisdag–fredag 16.00–22.00, lördag 12–23, söndag 12.00–19.30.

Antal platser: cirka 100.

Pris: 110–179 kronor.

Stellan rekommenderar: "Nosegrab", deras variant på tryffelburgare. Serveras med tryffelmajo, rostad lök, inlagd lök samt cheddarost.

Var äter du om du inte får välja ditt eget ställe: Arkösunds hotell.

Karta: Burgers & Bangers
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!