Här satsar de på vinbar: "Har inte funnits i stan"

I början av december var det premiär för Norrköpings nya tillskott på barscenen. På Valvet Vinbar kommer vinet stå i fokus och de som står bakom initiativet hoppas på besök från både vinnördar och nyfikna amatörer.

Carl Franzén och Tobias Jarl såg ett hål i marknaden och bestämde sig för att satsa.

Carl Franzén och Tobias Jarl såg ett hål i marknaden och bestämde sig för att satsa.

Foto: Saga Helin

Norrköping2023-12-25 20:00

Under jord i Knäppingsborg, i källaren under kvarterskrogen Asken, döljer sig det pittoreska valvet som nu öppnat upp för gäster. Här låg tidigare restaurangen Burgarbaren. Carl Franzén var med under den galna uppgående burgarkurvan.

– Det var fullt ös där nere. Vi var typ först i stan med att servera högkvalitativa burgare till ett schysst pris. Vi var nog inte beredda på hur hårt tryck det faktiskt skulle bli.

När allt fler hamburgerhak etablerade sig i stan blev vardagen dock tuffare. De bestämde sig för att stänga igen och sedan dess har lokalen använts som en festvåning för större sällskap.

Men nu är det alltså dags att byta skepnad. Denna gång till en vinbar som Carl Franzén ska driva tillsammans med krogkollegan Tobias Jarl.

Carl Franzén och Tobias Jarl såg ett hål i marknaden och bestämde sig för att satsa.
Carl Franzén och Tobias Jarl såg ett hål i marknaden och bestämde sig för att satsa.
Smygtitt: Innan öppning var duon i full gång med att organisera alla viner som skulle få sin plats.
Smygtitt: Innan öppning var duon i full gång med att organisera alla viner som skulle få sin plats.

– Jag är ju en vinnörd, så det känns jätteroligt. Speciellt att få göra det i den här vackra källarvåningen, säger Tobias Jarl.

Enligt honom har Norrköping mycket att erbjuda vad gäller mat, men just det här har saknats.

– Det här har inte funnits i stan. Vi har jättemånga bra restauranger, som också har bra vinlistor. Men jag tror att den stora massan känner sig tvingad att äta och det är där fokuset hamnar, säger Tobias Jarl.

Jag är ju en vinnörd, så det känns jätteroligt", säger Tobias Jarl.
Jag är ju en vinnörd, så det känns jätteroligt", säger Tobias Jarl.

På Valvet Vinbar, som stället heter, vill duon lägga sitt fokus på druvorna, även om det också kommer att finnas annat.

– Det kommer finnas ostar och charkuterier och en huvudrätt, säger Carl Franzén.

Tobias Jarl är utbildad sommelier med flera års erfarenhet, vilket han ser fram emot att dela med sig av till gästerna.

– Vill du ha all information om ett vin är jag jätteglad att kunna förse dig med det. Men om du bara vill slå dig ner för ett glas går det givetvis bra det också, säger Tobias Jarl.

I de här tiderna med ekonomisk osäkerhet – var det givet att satsa på en nischad vinbar?

– Vi tänkte att lokalen inte fått den uppmärksamhet den förtjänat. Vi betalar ändå för den varje månad, så varför inte utnyttja den till fullo? Jag har hållit mycket vinprovningar hos olika föreningar och där de efterfrågat en ordentlig vinbar, så vi körde, säger Tobias Jarl.

Premiärhelgen landade precis så som de hade önskat.

– Det gick jättebra och var väldigt uppskattat av gästerna. Det var väldigt härlig stämning, säger Tobias Jarl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!